Wykonanie
Pierogi z farszem drobiowym najlepiej jest zaplanować na dzień, w którym gotowany ma być rosół.
Składniki: (na ok.38 pierogów)Farsz:540g ugotowanego
mięsa drobiowego z rosołu, oddzielonego od kości ( ja do rosołu dałam całego
kurczaka, który ważył 1,5kg),1 większa
marchew z rosołu,1
pietruszka z rosołu,1
cebula,garść zielonej
pietruszki (5g),1 łyżka
masła,
sól,
pieprz.Ciasto: ( mi ciasta zostało, także spokojnie można zrobić z mniejszej ilości
mąki)670g
mąki pszennej tortowej,szczypta
soli,
jajko,1 łyżka
oleju,ok. 500ml gorącej
wody.Ponadto:2
cebule,
olej.Przygotowanie:Rosół:
Kurczaka oczyścić, podzielić na mniejsze części i zalać
wodą. Dodać warzywa ( oprócz wymienionych wyżej potrzebnych do farszu warzyw dodaj te warzywa, na których gotujesz rosół - u mnie jest to
por,
seler, świeży
lubczyk). Zszumować i doprawić do smaku. Ugotować na małym ogniu rosół.Farsz:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce
masła, lekko przestudzić. Podsmażoną
cebulę dodać do
marchwi (razem z tłuszczem),
pietruszki,
mięsa i
natki pietruszki - wszystkie składniki zmielić przez maszynkę. Posolić, popieprzyć. Dodać 6 łyżek rosołu. Wymieszać. Jeżeli farsz nadal jest suchy, dodać więcej rosołu.Ciasto:Do
mąki dodać szczyptę
soli,
jajko i
olej. Powoli dodawać
wodę, łącząc składniki. Zagnieść ciasto.Jeżeli ciasto wyjdzie za mokre, klejące się do rąk podsypywać delikatnie
mąką.Pierogi:
Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką krążki. Nakładać na środek ciasta farsz i zlepiać pierogi.
Zagotować
wodę, którą należy posolić i dodać odrobinę
oleju. Do gotującej się
wody wrzucać ostrożnie pierogi. Drewnianą łyżką od
spodu delikatnie zamieszać, tak by nie uszkodzić ich. Chwilę po wypłynięciu na wierzch wyciągać pierogi.
Dwie
cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na
oleju i podawać z nią pierogi.Pierogi można podawać ugotowane, jak również po ugotowaniu podsmażone.
Smacznego!!!