ßßß Cookit - przepis na Pierogi z farszem drobiowym.

Pierogi z farszem drobiowym.

nazwa

Wykonanie

Pierogi z farszem drobiowym najlepiej jest zaplanować na dzień, w którym gotowany ma być rosół.
Składniki: (na ok.38 pierogów)
Farsz:
540g ugotowanego mięsa drobiowego z rosołu, oddzielonego od kości ( ja do rosołu dałam całego kurczaka, który ważył 1,5kg),
1 większa marchew z rosołu,
1 pietruszka z rosołu,
1 cebula,
garść zielonej pietruszki (5g),
1 łyżka masła,
sól, pieprz.
Ciasto: ( mi ciasta zostało, także spokojnie można zrobić z mniejszej ilości mąki)
670g mąki pszennej tortowej,
szczypta soli,
jajko,
1 łyżka oleju,
ok. 500ml gorącej wody.
Ponadto:
2 cebule,
olej.
Przygotowanie:
Rosół:
Kurczaka oczyścić, podzielić na mniejsze części i zalać wodą. Dodać warzywa ( oprócz wymienionych wyżej potrzebnych do farszu warzyw dodaj te warzywa, na których gotujesz rosół - u mnie jest to por, seler, świeży lubczyk). Zszumować i doprawić do smaku. Ugotować na małym ogniu rosół.
Farsz:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła, lekko przestudzić. Podsmażoną cebulę dodać do marchwi (razem z tłuszczem), pietruszki, mięsa i natki pietruszki - wszystkie składniki zmielić przez maszynkę. Posolić, popieprzyć. Dodać 6 łyżek rosołu. Wymieszać. Jeżeli farsz nadal jest suchy, dodać więcej rosołu.
Ciasto:
Do mąki dodać szczyptę soli, jajko i olej. Powoli dodawać wodę, łącząc składniki. Zagnieść ciasto.
Jeżeli ciasto wyjdzie za mokre, klejące się do rąk podsypywać delikatnie mąką.
Pierogi:
Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką krążki. Nakładać na środek ciasta farsz i zlepiać pierogi.
Zagotować wodę, którą należy posolić i dodać odrobinę oleju. Do gotującej się wody wrzucać ostrożnie pierogi. Drewnianą łyżką od spodu delikatnie zamieszać, tak by nie uszkodzić ich. Chwilę po wypłynięciu na wierzch wyciągać pierogi.
Dwie cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju i podawać z nią pierogi.
Pierogi można podawać ugotowane, jak również po ugotowaniu podsmażone.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/11/pierogi-z-farszem-drobiowym.html