ßßß
Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki pszennej1 jajko2 łyżki olejusólniepełna szklanka ciepłej wodyFarsz:nieduża główka kapusty2 cebulesól, pieprzSposób wykonania:1. Kapustę kroimy na 4 części, wykrawamy głąba. Gotujemy do miękkości. Odlewamy z wody. Studzimy. Dobrze wyciskamy z nadmiaru wody. Drobno kroimy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.2. Cebulę drobno kroimy, rumienimy na oleju, dodajemy kapustę, chwilę razem smażymy i doprawiamy solą i pieprzem.3. Z podanych składników zagniatamy ciasto, odstawiamy na 15 minut. Wałkujemy, wykrawamy kółka. Nakładamy po łyżeczce farszu i dobrze zlepiamy.4. Pierogi gotujemy w lekko osolonym wrzątku.5. Podajemy wedle uznania, np,. z roztopionym masłem lub odsmażane.Smacznego!!!