Wykonanie
Wiadomo, pierogi dla mięsożerców, czyli innymi słowy moich chłopaków, dla których każdy bezmięsny posiłek to "deser" :D
ciasto:3 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki gorącej
wody1,5 łyżki
oleju2 spore szczypty
solifarsz:około 0,5 chudej
łopatki wieprzowej2 duże
cebule1
jajo1
marchewka (tym razem nie dałam, bo nie miałam :)1
pietruszkakawalątek
selerapieprz,
sól2 ząbki
czosnkusłodka paprykaMięsko pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości wraz z
przyprawami i warzywami. Oczywiście świetnie do tych pierożków sprawdzi się każde
mięsko, choćby to z rosołu. Po ugotowaniu
mięsa, wyjmijmy je na talerz, lecz
wody nie wylewajmy, może się przydać jeśli masa
mięsna będzie sucha, a w przypadku
mięsa chudego tak na pewno będzie.
Mięso mielimy w maszynce wraz z warzywami.
Cebule kroimy w kosteczkę i przysmażamy na złoto na niewielkiej ilości
oleju, dodajemy do masy
mięsnej, dodajemy również
jajo, przeciśnięte ząbki
czosnku,
sól i
przyprawy, mieszamy dokładnie. Jeśli masa jest suchawa, podlewamy ją odrobiną
wywaru z
mięsa, jeśli chlapniemy za dużo, możemy uratować farsz poprzez dodanie 1 łyżki
tartej bułki.
Mąkę przesiewamy z
solą, dodajemy
olej i gorącą
wodę, zagniatamy elastyczne ciasto. Wałkujemy cienko i wykrawamy kółeczka, nakładamy farsz, dokładnie zalepiamy. Wrzucamy na gorącą, lekko osoloną
wodę, gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Podajemy z przysmażoną na złoto
cebulką lub podsmażonym
boczkiem.