Wykonanie
Pierogi, to ulubione danie większości ludzi. Cała gama smaków pierogów: z
mięsem, z
owocami, z
serem, ruskie, z
kaszanką, ze
szpinakiem i
ricottą, z
kaszanką... Polane
śmietanką, płynnym
masłem,
musem owocowym... Posypane przyrumienioną
cebulką,
koperkiem,
cukrem,
owocami, skwarkami... Kilka metod łączenia brzegów ciasta: z falbanką, widelcem, maszynką, na zakładkę, jak koszyczek... Ważne, aby ciasto było cienkie, brzegi niezbyt grube, aby nie były zbyt długo gotowane i aby farszu nie było mało.Jakie pierogi są idealne wg Was?Składniki ciasta do pierogów:1
jajko1 łyżka
oleju2 szklanki
mąkiok. 1 szklanka gorącej
wodyszczypta
soliSkładniki nadzienia
mięsnego:1/2 kg ugotowanego
mięsa (ja korzystam z
mięsa z gotowania rosołu)warzywa:
seler,
pietruszka,
marchew (ja korzystam z warzyw z gotowania rosołu)
cebula drobno posiekana i przesmażona na
olejusól,
pieprz, odrobina
majerankuPrzygotowanie farszu
mięsnego:Mielimy
mięso, warzywa. Mieszamy wszystkie składniki farszu, doprawiamy. Jeśli mamy za gęsty farsz, to możemy dodać trochę rosołu lub
wody, aby konsystencja farszu nie była zbyt zbita.Przygotowanie pierogów:Na desce mieszamy i wyrabiamy
mąkę,
jajko,
olej, dodajemy stopniowo
wodę.
Wodę dodajemy w ilości takiej, aby ciasto miało gęstą jednolitą konsystencję i dało się wałkować. Na desce podsypujemy
mąkę i wałkujemy na cienki placek ciasto, podsypując
mąkę z obu stron ciasta, aby dało się wałkować. Ciasto dokładnie rozwałkowujemy, szklanką wykrawamy kółka, na które kładziemy farsz
mięsny lub
owoce. Lepimy brzegi pierogów szczelnie tak, aby w trakcie gotowania nie wypłynął farsz. Gotujemy we wrzącej wodzie ok. 5 minut. Pierogi z
mięsem możemy polać drobno pokrojoną
cebulką usmażoną na
oleju i posypać
koperkiem. Pierogi z
owocami posypujemy
cukrem i dodajemy odrobinę rozgrzanego
masła lub dodajemy trochę słodkiej
śmietanki.