ßßß
Składniki na ciasto:- 1 kg mąki- 1 jajko- około 2 szklanki gorącej wody- łyżeczka soli- szczypta pieprzu- 2 łyżki oliwy z oliwekSkładniki na farsz:- 0,5 kg mięsa drobiowego- 0,5 kg mięsa wieprzowego lub wołowego- 1 marchew- kawałek pora, selera, pietruszki- 1 cebula- sól i pieprz- łyżka majeranku- 1 jajkoSkładniki na podsmażkę:- 1 cebula- 1/2 pętka kiełbasy lub kawałek boczku- olej do smażeniaPrzygotowanie:Mięso ugotować w wywarze z warzyw. Zmielić razem z warzywami w maszynce do mięsa. Cebulę zeszklić na patelni, dodać do farszu. Wbić jajko, przyprawić dość mocno, aby w połączeniu z ciastem pierogi nie były zbyt mdłe.Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na cienkie placki, wyciąć kółka, na każde kółko nakładać farsz i sklejać pierogi. Układać na ściereczce lub blacie posypanym mąką, aby się nie posklejały. Zagotować wodę z solą i łyżką oleju, wrzucać partiami pierogi, gotować do momentu wypłynięcia ich na wierzch. Odcedzić z wody, rozłożyć osobno zapobiegając tym samym ich sklejaniu.Cebulę i wędlinę pokroić, podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Polać pierogi wyjęte prosto z wody lub podsmażone na patelni.



