ßßß
Składniki na ciasto:- 1 kg mąki- 1 jajko- około 2 szklanki gorącej wody- łyżeczka soli- szczypta pieprzu- 2 łyżki oliwy z oliwekSkładniki na farsz:- 300 g twarogu- 0,5 kg ziemniaków- 1 cebula- 1/2 pętka kiełbasy lub boczku- sól i pieprz do smakuSkładniki na podsmażkę:- 1 cebula- 1/2 pętka kiełbasy lub kawałek boczku- olej do smażeniaPrzygotowanie:Ziemniaki obrać, ugotować, przepuścić przez praskę lub dokładnie ubić. Jak ostygną dodać twaróg, wymieszać. Cebulę podsmażyć z wędliną, dodać do farszu. Przyprawić dość mocno, aby w połączeniu z ciastem pierogi nie były zbyt mdłe.Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na cienkie placki, wyciąć kółka, na każde kółko nakładać farsz i sklejać pierogi. Układać na ściereczce lub blacie posypanym mąką, aby się nie posklejały. Zagotować wodę z solą i łyżką oleju, wrzucać partiami pierogi, gotować do momentu wypłynięcia ich na wierzch. Odcedzić z wody, rozłożyć osobno zapobiegając tym samym ich sklejaniu.Cebulę i wędlinę pokroić, podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Polać pierogi wyjęte prosto z wody lub podsmażone na patelni.




