ßßß
Składniki na 4 porcje:300 g makaronu kolanka500 g świeżego szpinaku50 g gorgonzoli2 łyżki oliwy z oliwek2 ząbki czosnku2 łyżki masła2 łyżki mąki1 szklanka mleka1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki pieprzu1/2 łyżeczki soli*1. Nastawić piekarnik na 200 ºC. Makaron ugotować al dente. Szpinak dobrze umyć, odciąć ogonki i je wyrzucić, liście posiekać.2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany drobno czosnek i wrzucić liście szpinaku. Smażyć kilka minut mieszając. Na końcu wymieszać z gałką muszkatołową, pieprzem i solą.3. Zrobić sos beszamelowy – w rondelku rozpuścić masło, zmniejszyć płomień, dodać mąkę energicznie mieszając. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mleko aż powstanie gęsty sos.4. Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Wrzucić 1/2 makaronu. Na makaronie ułożyć warstwę z 1/2 szpinaku. Potem dodać kolejną warstwę makaronu i szpinaku. Na wierzch wylać sos i posypać pokruszoną gorgonzolą.5. Zapiekać ok. 15 minut w 200 ºC w trybie grzania góra-dół, bez przykrycia.* należy uważać z solą, bo gorgonzola może być już dosyć słona; zawsze można dosolić porcje na talerzuPrzygotowując danie korzystałam z przepisu na stronie Planet Kitchen .Przepis dodaję do akcji Shinju.