Wykonanie
Carne Adobada to potrawa, która jest typowym daniem ze stanu Nowy Meksyk. Łączy w sobie wspaniale smaki i aromaty, i jest przy tym bardzo łatwa w wykonaniu. Ogromnie zachęcam Was do spróbowania tego przepysznego dania! Przepis inspirowany Saveur *.

1 kg
łopatki wieprzowej - pokrojonej w plastry i w duża kostkę
sól + świeżo mielony
czarny pieprz +
mąka pszenna4
cebule - obrane, pokrojone w grube
pióra2 duże ząbki
czosnku - obrane, posiekane2 łyżki
słodkiej papryki1 łyżeczka wędzonej
słodkiej papryki1/2 łyżeczka
chili - do smaku1/4 łyżeczki
pieprzu cayenne1/2 łyżeczki
oregano2 łyżeczki kuminu (
kmin rzymski, nie
kminek)1,5 szklanki
bulionu warzywnego2 łyżki
miodu wielokwiatowego2 łyżki
brązowego cukru2 łyżki
białego octu winnego2 łyżki
soku z limonkisól i świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku
oliwa lub
olej do smażenia1. Pokrojone w dużą kostkę (ok. 3cm x 3cm)
mięso oprószamy
sola i
pieprzem oraz obtaczamy lekko w mace. Obsmażamy partiami** na niedużej ilości
oliwy na rumiano. Usmażone
mięso przekładamy do garnka żaroodpornego lub żaroodpornego naczynia z pokrywą.2. Następnie na tej samej patelni podsmażamy
cebulę wraz z
czosnkiem. Gdy
cebula będzie rumiana, dodajemy
przyprawy:
chili,
słodką paprykę, wędzoną
paprykę,
pieprz cayenne,
oregano i kumin. Mieszamy i zalewamy
bulionem. Dodajemy
miód,
cukier,
ocet i
sok z limonki oraz
sól i pierz - do smaku. Całość dodajemy do
mięsa w naczyniu, mieszamy, przykrywamy naczynie pokrywką.
Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 st C przez 1,5 godziny.Podajemy z
ryżem, tortillą lub
pieczywem do wyjadania sosu.Na zdjęciu widzicie także Meksykańską smażoną
fasolę .* Mimo, że uwielbiamy pikantne smaki, w stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam znacznie ilość użytego
chili, aby uczynić danie dla nas jadalnym. Warto wziąć pod uwagę, że jeśli danie okaże się zbyt łagodne, zawsze możemy dodać do niego dodatkową ilość
chili. Z odjęciem ostrości nie jest już tak łatwo! Przy obecnych proporcjach danie ma wyważony smak, z delikatną nutką pikanterii.* Jeśli damy na patelnię za dużą ilość
mięsa na raz, puści ono sok i zacznie się dusić, zamiast smażyć. Ilość partii będzie oczywiście uzależniona od wielkości użytej patelni, pamiętając, że
mięso nie powinno być na niej stłoczone.