Wykonanie
Wolnowar sprawdza się w przypadku dań takich jak to, znakomicie. Nie trzeba się martwić, że coś się przypali, nie trzeba podlewać, obracać, a aromat - nie do osiągnięcia w tradycyjnym pieczeniu.Przepis znalazłam tutaj

składniki1 łyżeczka mielonego
czarnego pieprzu1/4 łyżeczki
pieprzu cayenne1 łyżeczka
chili w proszku1 łyżeczka mielonego
kminu1 łyżeczka ciemny
cukier brązowy1 łyżka
suszonego oregano1 łyżka
słodkiej papryka1 łyżeczka
soli1 kg
łopatki wieprzowej (z kością)2x 1/4 szklanki
sosu barbecue (+ dodatkowo do podania, w razie potrzeby)przygotowanieW misce wymieszać
przyprawy, dodać
sos barbecue, i tę pastę wmasować w umyte i osuszone
mięso. Zawinąć
mięso w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny (można je tak trzymać do 3 dni).Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wyjąć pieczeń z folii i umieścić ją w misie wolnowaru. Dodać 1/4 szklanki
wody, a następnie włączyć program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 8-10 godzin, aż
mięso jest tak miękkie, że
daje się rozdzielać widelcem.Przenieść
wieprzowinę na deskę lub do głębszego naczynia. Używając dwóch widelców porozdzielać
mięso na drobne strzępy, odrzucić kości. Umieścić rozdrobnione
mięso z powrotem w misie wolnowaru i dodać 1/4 szklanki
sosu barbecue, wymieszać. Podgrzewać na programie low (80 - 90 st. C) 30-60 minut, aż będzie gorące. Podawać
wieprzowinę z dodatkowym
sosem barbecue, w razie potrzeby, ze świeżą
bułką lub jako
mięso w daniu głównym np z
kaszą bulgur. Smacznego!Uwagi: Nie zużyłam całej
mieszanki przypraw, była dosyć ostra. Warto sprawdzić jej moc po wymieszaniu. Po wyjęciu i rozdrobnieniu
mięsa, przygrzałam je już na patelni, dodając część sosu który wytworzył się podczas pieczenia, i nieco
sosu barbecue. Ta metoda jest chyba wygodniejsza. Używałam
śliwkowego sosu BBQ domowej roboty. Po upieczeniu i rozdzieleniu, doprawić
mięso solą o ile będzie taka potrzeba.




