Wykonanie


Ten sos ma złożony, bogaty smak. Nie jest możliwe, by zgadnąć co w nim jest :) Moim zdaniem jest rewelacyjny, warto spróbować. Zawiera jedenaście przypraw i innych składników, dodawanych w identycznych proporcjach - oto jego sekret, do tego
wywar z lekką nutą wędzonki i
przecier pomidorowy. Polecam na sezon grillowy do
karkówki i
steków :)Składniki [na
wywar]:50 g
śliwek suszonych [≡spora garść]udko wędzonego
kurczaka [ze skórą] albo 20-25 dag
boczku wędzonegoprzyprawy i inne dodatki [po jednej płaskiej łyżeczce]:
SólPieprz czarny, mielony
Pieprz biały, mielony
Czosnek granulowany
Oregano suszonePapryka słodkaCynamon, mielony
Kolendra, mielona
Kmin rzymski [kumin], mielony
Pieprz cayenne [
chili], mielony
Cukier [brązowy albo zwykły]Dodatkowo: pół litra
przecieru pomidorowego [passaty pomidorowej] - do kupienia w szklanych butelkach bądź kartonach.Wykonanie:
Śliwki i
boczek wędzony (albo udko wędzonego
kurczaka) zalać ok. 600 ml
wody, ugotować
wywar [ok. 20-30 minut]. Potrzebne będzie 1/2 litra
wywaru.
Wywar połączyć ze wszystkimi 11. składnikami [płaskie łyżeczki] oraz passatą
pomidorową. Odstawić do połączenia składników na co najmniej godzinę.