Wykonanie
Danie jest bardzo
mięsne i jednocześnie pełne warzyw, przyrządzam je czasem w wersji ostrej, a czasem łagodniejszej, ale w obydwu wersjach jest pyszne i bardzo sycące.

przepis z małymi zmianami wzięty stąd500 gram mielonej
wołowiny,1
czerwona cebula2 ząbki
czosnku1
papryczka chili3 sparzone i obrane ze skórki
pomidory lub 1 puszka
pomidorów w sosie własnym1 szklanka
bulionu mięsnego lub
mięsno-warzywnego1 puszka
czerwonej fasoli + 0,5 puszki
kukurydzy1
papryka czerwona i 0,5 zielonej1 łyżka
ketchupu lub
przecieru pomidorowego1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżeczka mielonego kuminu (
kminu rzymskiego)1 łyżeczka
słodkiej papryki0,5 łyżeczki
pieprzu cayenne (wersja ostra)
sól,
pieprz czarnyW głębokiej patelni rozgrzać
olej, wrzucić pokrojoną w kosteczkę
cebulkę, przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz pokrojoną drobno
papryczkę chili.Kiedy
cebulka się zeszkli, dodajemy
wołowinkę i smażymy dopóki
mięsko nie utraci swojej pierwszej surowości. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki
papryki, smażymy kilka minut, zalewamy wszystko
bulionem, dodajemy
pomidory, koncentrat lub
ketchup,
przyprawy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut.
Potem dodajemy odsączoną z zalewy
fasolkę i
kukurydzę, gotujemy jeszcze 10 minut, doprawiamy, podajemy z
ryżem,
pieczywem lub tortillami domowej roboty :))przepis na domową tortillę na blogu klik