Wykonanie
Mięsny wtorek
Chilli Con Carne to wspaniałe,
mięsne danie w pikantnym, aromatycznym,
pomidorowym sosie. Już kiedyś przedstawiałam przepis na
chilli wraz z krótkim opisem tej potrawy. Ostatnio jednak przygotowałam je ponownie, ponieważ musiałam jakoś zagospodarować
mięso mielone, które kupił K. Za namową mężczyzny zdecydowałam się zrobić
chilli con carne, ale tym razem ugotowałam je w wolnowarze. Jak widzicie ten garnek pojawia się ostatnio dość często w mojej kuchni i muszę przyznać, że jestem z niego bardzo zadowolona. Znacznie oszczędzam czas - nie muszę stać przy kuchence i co chwile zaglądać do garnka i w nim mieszać. Zauważyłam także ze znacznie zredukowała się dzięki temu ilość zabrudzonych naczyń ;) Slow cooker to super sprawa, choć chcąc w nim gotować, trzeba to zaplanować i włączyć obiad dzień wcześniej lub na noc ;)Danie jest stosunkowo łatwe w przygotowaniu, nie wymaga żadnych specjalnych technik, choć lista składników może wydać się dluga, smak potrawy zdecydowanie to rekompensuje ;) Polecam!PS. Danie to można oczywiście przygotować w tradycyjny sposób, w garnku gotując na niewielkim ogniu, oczywiście odpowiednio skracając czas gotowania.

Składniki :

1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku600g
wołowego mięsa mielonego1 łodyga
selera naciowego700ml
przecieru pomidorowego (passaty)1 puszka krojonych
pomidorów1 łyżka
koncentratu pomidorowego (opcjonalnie, należy uważać, aby sos nie zrobił się zbyt kwaśny, wszystko zależy od smaku przecieru i
pomidorów)2-4 suszone
papryczki chili (u mnie birds eye, do smaku)2 łyżeczki mielonego
kminu1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka wędzonej
papryki w proszkuszczypta
płatków chili (do smaku)
listek laurowykilka ziaren
czarnego pieprzu1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżeczka
suszonej pietruszki2-3 gałązki świeżego
tymianku1 łyżeczka suszonego
majeranku1-2
czerwone paprykipuszka
czerwonej fasoli3-4 kostki
gorzkiej czekoladysól,
pieprzoliwa do smażenia

Przygotowanie :Na patelni przesmażyć
cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz
czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Gdy
cebula będzie lekko brązowa przełożyć ją do wolnowara włączonego na średnie grzanie (medium). Dodać
mięso, drobno pokrojony
seler naciowy,
przecier pomidorowy (passatę) i krojone
pomidory z puszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać
przyprawy: ziarna
pieprzu,
listek laurowy,
sól, suszone
papryczki chili. Przykryć i gotować na małym grzaniu (low) przez około 2-3 godziny.Po tym czasie
mięso można zamieszać i dodać kolejną porcję przypraw (mielonych) oraz
ziół:
kmin, słodką i wędzoną
paprykę,
oregano,
pietruszkę,
tymianek i
majeranek, dosolić i dodać mielonego
pieprzu (ja do swojego
mięsa dodałam bardzo dużo
soli, ponieważ cały czas
mięso było nie słone, próbujcie co jakiś czas i doprawiajcie wg uznania i własnego smaku). Przykryć i gotować przez kolejne 2-3 godziny na niskim grzaniu (low), w razie potrzeby przedłużyć gotowanie. Ja zostawiłam swoje
chili na noc, aby sos przeszedł
przyprawami. Tego typu dania zawsze smakują o wiele lepiej następnego dnia. Kolejnego dnia ponownie włączyć
chilli na średnie grzanie (medium) dodać pokrojoną w drobną kostkę
paprykę i gotować 1-2 godziny. Dodać
czerwoną fasolę i
czekoladę. Doprawić do smaku. Grzać przez kolejne 45-60 minut.
Chilli Con Carne można podawać z
ryżem, lub
pieczywem, można zawinąć w tortille, ja akurat będąc w sklepie trafiłam na takie "tortillowe" łódeczki (jak widać na zdjęciach) i postanowiłam w nich zaserwować te potrawę.

Smacznego !