Wykonanie
" Piccata " to metoda przygotowywania potraw, w której
mięso jest krojone, panierowane, podduszane i podawane z sosem. Wywodzi się ona z Włoch, gdzie do przygotowania tego typu potraw używano
cielęciny. W USA najbardziej popularna jest piccata z
kurczaka - taka tez Wam dziś prezentuję. Danie to jest niezwykle proste i szybkie do przygotowania, nie wymaga tez wielu składników. I
powiem Wam szczerze - dzięki tej prostocie smak jest naprawdę genialny. Cudownie delikatne
mięso pokryte jest wyrazistym, odświeżająco
cytrynowym sosem. Niezapomniany smak - spróbujcie koniecznie! To danie odpowiednie zarówno na co dzień, jak i na uroczyste okazje. Przepis na podstawie PinchOfYum .
2
filety z piersi kurczakasól, świeżo mielony
czarny pieprz +
mąka pszenna do panierowania1/2 szklanki
białego wina1/2 szklanki
bulionu drobiowego lub warzywnego4-6 cieniutkich plasterków
cytryny (ok. 2-3 mm grubości)1 łyżka siekanej
natki pietruszki1-2 łyżki
kaparów (można ew. pominąć....ale nie pomijajcie!)
oliwa z oliwek + 1 łyżeczka
masła do smażenia1.
Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z 2 filetów uzyskać 4 kotlety jednakowej wielkości. Delikatnie je rozbijamy, by miały jednolitą grubość. Oprószamy z obu stron
solą i
pieprzem, po czym panierujemy w
mące. Kotlety smażymy z obu storn na złoto na niewielkiej ilości rozgrzanej
oliwy z 1 łyżeczką
masła. Zdejmujemy z patelni.2. Na patelnię wlewamy
wino oraz
bulion. Mieszamy dokładnie i dodajemy plasterki
cytryny. Zmniejszamy ogień i czekamy, aż ilość sosu na patelni zredukuje się o około połowę. Wówczas dodajemy
pietruszkę i
kapary oraz łyżkę zimnego
masła - dokładnie mieszamy. Sprawdzamy smak - jeśli sos potrzebuje dodatkowej
soli lub
pieprzu - doprawiamy. Sos solimy dopiero po dodaniu
kaparów, ponieważ same w sobie są już słonawe. Umieszczamy usmażone kotlety w sosie i chwilę dusimy razem.Danie możemy podać z
ziemniakami puree,
makaronem, polentą,
ryżem lub z grzankami i - oczywiście - z
sałatą.