ßßß Cookit - przepis na Kurczak piccata

Kurczak piccata

nazwa

Wykonanie

" Piccata " to metoda przygotowywania potraw, w której mięso jest krojone, panierowane, podduszane i podawane z sosem. Wywodzi się ona z Włoch, gdzie do przygotowania tego typu potraw używano cielęciny. W USA najbardziej popularna jest piccata z kurczaka - taka tez Wam dziś prezentuję. Danie to jest niezwykle proste i szybkie do przygotowania, nie wymaga tez wielu składników. I powiem Wam szczerze - dzięki tej prostocie smak jest naprawdę genialny. Cudownie delikatne mięso pokryte jest wyrazistym, odświeżająco cytrynowym sosem. Niezapomniany smak - spróbujcie koniecznie! To danie odpowiednie zarówno na co dzień, jak i na uroczyste okazje. Przepis na podstawie PinchOfYum .
2 filety z piersi kurczaka
sól, świeżo mielony czarny pieprz + mąka pszenna do panierowania
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
4-6 cieniutkich plasterków cytryny (ok. 2-3 mm grubości)
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1-2 łyżki kaparów (można ew. pominąć....ale nie pomijajcie!)
oliwa z oliwek + 1 łyżeczka masła do smażenia
1. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z 2 filetów uzyskać 4 kotlety jednakowej wielkości. Delikatnie je rozbijamy, by miały jednolitą grubość. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem, po czym panierujemy w mące. Kotlety smażymy z obu storn na złoto na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy z 1 łyżeczką masła. Zdejmujemy z patelni.
2. Na patelnię wlewamy wino oraz bulion. Mieszamy dokładnie i dodajemy plasterki cytryny. Zmniejszamy ogień i czekamy, aż ilość sosu na patelni zredukuje się o około połowę. Wówczas dodajemy pietruszkę i kapary oraz łyżkę zimnego masła - dokładnie mieszamy. Sprawdzamy smak - jeśli sos potrzebuje dodatkowej soli lub pieprzu - doprawiamy. Sos solimy dopiero po dodaniu kaparów, ponieważ same w sobie są już słonawe. Umieszczamy usmażone kotlety w sosie i chwilę dusimy razem.
Danie możemy podać z ziemniakami puree, makaronem, polentą, ryżem lub z grzankami i - oczywiście - z sałatą.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/02/Kurczak-piccata.html