ßßß Cookit - przepis na Strogonow z kurczaka i pora

Strogonow z kurczaka i pora

nazwa

Wykonanie

Jedno z moich ulubionych szybkich dań. Jest pyszne i naprawdę błyskawiczne – jeśli tylko masz trochę wprawy w siekaniu i krojeniu, wszystko powinno być gotowe w czasie, gdy ugotuje się ryż. Jeśli gotujesz również dla dzieci, możesz spokojnie zrezygnować z wina i dodać po prostu więcej wody.
Składniki (2 porcje)
150g ryżu basmati
Por
150g pieczarek lub boczniaków
2 filety z kurczaka
Oliwa
Kawałek masła
Kieliszek białego wina
Pęczek natki pietruszki
285ml śmietany 12%
1/2 cytryny
Sól, pieprz
Przygotowanie
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Posiekaj drobno pora (tylko białą i jasnozieloną część) i natkę, grzyby pokrój w plasterki.
Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki.
Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej trochę oliwy, dodaj masło i poczekaj przez moment aż się rozpuści.
Wrzuć na patelnię pora i grzyby, po chwili wlej wino i małą szklankę wody, wsyp szczyptę soli i pieprzu. Duś około 5 minut pod przykryciem.
Dodaj kurczaka, większą część natki i śmietanę (wcześniej rozbełtaj w niej odrobinę gorącego sosu, aby się nie zważyła).
Całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś rzez kolejne 10 minut (ale już nie przykrywaj!).
Odcedź ryż. Tuż przed podaniem wyciśnij sok z połówki cytryny wprost do sosu. Dopraw do smaku, posyp pozostałą częścią natki.
Gotowe!
Przepis pochodzi z książki Każdy może gotować J. Olivera
Zobacz także:
Potrawka z kurczaka w białym winie
Kurczak w estragonie
Ciasto z kurczakiem Jamiego Olivera
Źródło:http://mammadeli.com/2014/03/10/strogonow-z-kurczaka-i-pora