Wykonanie
Jedno z moich ulubionych szybkich dań. Jest pyszne i naprawdę błyskawiczne – jeśli tylko masz trochę wprawy w siekaniu i krojeniu, wszystko powinno być gotowe w czasie, gdy ugotuje się
ryż. Jeśli gotujesz również dla dzieci, możesz spokojnie zrezygnować z
wina i dodać po prostu więcej
wody.
Składniki (2 porcje)150g
ryżu basmati
Por150g
pieczarek lub boczniaków2
filety z kurczakaOliwaKawałek
masłaKieliszek
białego winaPęczek
natki pietruszki285ml
śmietany 12%1/2
cytrynySól,
pieprzPrzygotowanieUgotuj
ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Posiekaj drobno
pora (tylko białą i jasnozieloną część) i
natkę,
grzyby pokrój w plasterki.
Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki.Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej trochę
oliwy, dodaj
masło i poczekaj przez moment aż się rozpuści.Wrzuć na patelnię
pora i
grzyby, po chwili wlej
wino i małą szklankę
wody, wsyp szczyptę
soli i
pieprzu. Duś około 5 minut pod przykryciem.Dodaj
kurczaka, większą część
natki i
śmietanę (wcześniej rozbełtaj w niej odrobinę gorącego sosu, aby się nie zważyła).Całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś rzez kolejne 10 minut (ale już nie przykrywaj!).Odcedź
ryż. Tuż przed podaniem wyciśnij sok z połówki
cytryny wprost do sosu. Dopraw do smaku, posyp pozostałą częścią
natki.Gotowe!Przepis pochodzi z książki Każdy może gotować J. OliveraZobacz także:Potrawka z
kurczaka w
białym winieKurczak w
estragonieCiasto z
kurczakiem Jamiego Olivera