ßßß Cookit - przepis na Kurczak pieczony w maďż˝le koperkowym

Kurczak pieczony w ma�le koperkowym

nazwa

Wykonanie

Dzięki pieczeniu z dodatkiem masła, piersi kurczaka się niezwykle soczyste i aromatyczne, natomiast dodatek koperku nadaje im wiosenny, świeży charakter. Polecam to smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu danie.
4 filety z piersi kurczaka
sól, świeżo mielony czarny pieprz, papryka słodka - do oprószenia
siekany koperek - ok. 4-6 łyżek
1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty
2 łyżki oleju
masło
1. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z 4 filetów uzyskać 8 kotletów jednakowej wielkości. Delikatnie je rozbijamy, by miały jednolitą grubość. Oprószamy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.
2. Na dno naczynia do zapiekania wlewamy olej oraz oddajemy czosnek i łyżkę siekanego koperku - mieszamy. Na tym układamy płasko, najlepiej jedną warstwą, kotlety z kurczaka. Każdy kotlet posypujemy obficie koperkiem i układamy na nim po cienkim plasterku masła.
Kotlety zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 20 minut, aż mięso będzie złote i przestanie być surowe.
Można podać sałatką i z pieczonymi ziemniakami, frytkami, makaronem lub ryżem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/04/Kurczak-pieczony-w-masle-koperkowym.html