ßßß Cookit - przepis na Krewetki z ryżem i ziołami

Krewetki z ryżem i ziołami

nazwa

Wykonanie

Tro­chę owo­ców morza raczej nikomu nie zaszko­dzi, więc dzi­siaj pro­po­nuję sma­żone kre­wetki kok­taj­lowe z ryżem par­bo­iled, pro­sto z patelni, posa­do­wione na pod­sypce z róż­no­ko­lo­ro­wych ziół.
Lekki obiad, który nadaje się rów­nież na kola­cję to kom­po­zy­cja typowo “bie­dron­kowa”, bo w tej sieci można dostać wszyst­kie nie­zbędne skład­niki. Oczy­wi­ście kre­wetki i towa­rzy­stwo, zdo­byte w każdy inny spo­sób powinny być rów­nie smaczne. Potrzebne będą…
Składniki
250 g kre­we­tek kok­taj­lo­wych (1 opa­ko­wa­nie),
100 g ryżu par­bo­iled (1 wore­czek),
150–200 g mie­szanki sałat­ko­wej,
3–4 ząbki czosnku,
1 łyżka masła,
sól mor­ska i warzywko.
Paczuszka mie­szanki sałat­ko­wej miała 180g i były w niej (podobno) liście róż­nej maści endy­wii, cyko­rii i rukoli . Tę ostat­nią trudno pomy­lić z czym­kol­wiek ze względu na wyjąt­kowo inten­sywny, pikantno-gorzko-orzechowy smak. Mie­szankę sałat, wypa­ko­waną z folio­wej torebki, sta­ran­nie płu­czemy pod zimną, bie­żącą wodą i pozo­sta­wiamy do odciek­nię­cia.
Ryż par­bo­iled gotu­jemy w takiej ilo­ści wody, aby wpił ją całą. Dopra­wiamy do smaku warzyw­kiem. Ja uży­wam ok. 1/2 łyżeczki. W mię­dzy­cza­sie przy­rzą­dzamy kre­wetki.
Cie­ka­wostka
Na roz­grzane na patelni masło wsy­pu­jemy kre­wetki kok­taj­lowe . Sma­żymy kilka minut . W zależ­no­ści od tego czy kre­wetki puściły dużo soku, czy nie, możemy pocze­kać aż odpa­ruje, albo użyć go po chwi­lo­wym zago­to­wa­niu do dopra­wie­nia ryżu. Pod koniec sma­że­nia do kre­we­tek dosy­pu­jemy obrane ząbki czosnku, posie­kane w cien­kie pla­sterki i jesz­cze przez minutkę sma­żymy. Całość dopra­wiamy nie­wielką ilo­ścią soli.
Mie­szankę sałat ukła­damy na taler­zach robiąc z niej “gniazdko”. W śro­dek wsy­pu­jemy ryż, a na wierzch ukła­damy sma­żone kre­wetki kok­taj­lowe. Poda­jemy i szybko zja­damy, bo taki posi­łek dość szybko sty­gnie. Smacz­nego!
Kre­wetki z ryzem i zio­lami
Por­cji: 2
Skład­niki:
250 g kre­we­tek kok­taj­lo­wych
100 g ryżu par­bo­iled
150–200 g mie­szanki sałat
3–4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól mor­ska i warzywko
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/krewetki-ryzem-ziolami