Wykonanie

Wieczór krótki, więc szybki przepis, na szybkie i pyszne
masło czosnkowe. Kompletnie już zapomniałam o tym, że je kiedyś robiłam i jak bardzo i smakowało. Ktoś mi ostatnio, przy okazji smakowania
chleba mi o nim przypomniał. Niewiele myśląc, następnego dnia poprawiłam się i
masło powstało. Robi się je banalnie prosto :)Składniki
Masło (1 kostka)
czosnek (ok 1 średniej główki
czosnku)
sól (łyżeczka? ile kto lubi)ew.
czosnek niedźwiedzi (łyżka może dwie)Wykonanie:Po pierwsze musimy wyjąć
masło z lodówki i poczekać aż będzie miękkie. Inaczej jest rzeczywiście trudno i dużo z tym roboty.Następnie obieramy
czosnek i wyciśnięty przez wyciskarkę dodajemy do
masła razem z
solą. (lepiej na początek dać mniej
soli - zawsze można dodać.. ).Wszytko razem mieszamy. Powstaje ot taka breja:

W zasadzie już mamy gotowe
masło czosnkowe. Ja proponuję jeszcze do tego dodać
czosnku niedźwiedziego - i lepiej smakuje, i ładniej wygląda i ma jeszcze więcej super zdrowych składników :)
Masło przekładamy do docelowego naczynia i już można schować do lodówki. W zasadzie od razu nadaje się do jedzenia, jednak takie, które choćby noc się "przegryzie" jest znacznie lepsze.Smacznego!


Wydrukuj przepis