Wykonanie
W kuchni stosuję się wiele gatunków
ziół,a każdy z regionów świata ma swoje wypróbowane pozycje
przyprawowe. W Polsce największa popularnością cieszą się
bazylia,
majeranek i cząber. Oczywiście nie brakuje ich w mojej kuchni,ale tym razem użyłam
rozmarynu i
tymianku.
Zioła są stosowane w kuchni przede wszystkim po to ,by poprawić smak i jakość przyrządzonych potraw. Dzięki
ziołom ,
mięsa zyskują kruchość,a podczas obróbki nie
tracą soczystości.Zapach i smak gotowego dania zyskuje na wyrazistości i tworzą apetyczną całość.
Rozmaryn w starożytności i czasach późniejszych symbolizował miłość.,przyjaźń oraz wierność,dlatego dodawano go do kwiatów i wianków ślubnych. W dawnej Polsce wytwarzano z niego
syrop i
wino oraz używano w celach leczniczych.Obecnie
rozmaryn stosuje się w przy niedomaganiach trawiennych dla pobudzenia wydzielania enzymów przewodu pokarmowego i poprawiania apetytu. W kuchni stosowany jest jako
przyprawa do mięs,sałatek,zup.
Tymianek w starożytności używany był przez Egipcjan do balsamowania zwłok.A w Grecji i w Rzymie jako
przyprawa,robiono z niego
napoje i dodawano do kąpieli.W średniowieczu był amuletem ofiarowywanym przez damy, rycerzom na turniejach.Używano go do kąpieli leczniczych i wzmacniających.Obecnie napary i
przetwory wykorzystywane są jako środek wykrztuśny.Używany jest w stanach zapalnych jamy ustnej i reumatyzmie. W kuchni może być stosowany do potraw
mięsnych,zup i
sosów.Usuwa przykry zapach ryb ,idealnie pasuje do
czosnku,
cebuli i
pietruszki.

Składniki:50 dag
karkówki,10 średnich
ziemniaków,
sałata,
rozmaryn,
tymianek,
papryka słodka,
papryka słodka wędzona,
pieprz bałkański,mały kieliszek
wina czerwonego wytrawnego ,
olej ryżowy,1 łyżka
octu balsamicznego,1 łyżeczka
musztardy,
czosnek,
sól,
koperek,2 łyżki dobrego
masła,

Wykonanie:
Mięso przyprawiamy
solą,
pieprzem bałkańskim,
papryka słodką i słodką wędzoną.
Rozmaryn i
tymianek obieramy z gałązek, obtaczamy w nich
karkówkę.
Mięso przekładamy w rękaw do pieczenia ,wlewamy kieliszek
wina i odrobinę
oleju ryżowego ,szczelnie zwijamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200C przez ok 1h 30 minut.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.Gdy będą miękkie, odcedzamy i ugniatamy z dwoma łyżkami dobrego
masła i posiekanym
koperkiem.
Sałatę płuczemy i suszymy. Delikatnie ja strzępimy palcami na małe kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i .. sos zrobiony z 1 łyżki
octu balsamicznego,3 łyżek
oleju ryżowego,1 łyżeczki
musztardy i odrobiny
soli.Wszystko razem dokładnie i energicznie mieszamy ,aż powstanie jednolity dressing.Przelewamy do
sałaty i mieszamy. Gdy
mięso będzie gotowe ,kroimy na kawałki.Na talerz przekładamy, gniecione
ziemniaki,
mięso i
sałatę. Dekorujemy świeżą gałązką
tymianku.Gotowe.

Smacznego!!!