Wykonanie
Nie lubię gotowców, nie lubię dań, które mają w sobie całą tablic ę Mendelejewa, ani tych typu light. Jestem zwolenniczką dobrego domowego jedzenia, szukania ciekawych alternatyw dla znanych potraw i zamienników, które pozornie zwykłemu daniu mogą nadać zupełnie innego smaku. Wpadłam na pomysł, aby odmienić trochę klasyczną
pierś kurczaka i zrobić domowy "papirus". Nie
jadłam gotowego produktu firmy, która niedawno wypuściła na rynek pomysł na...i z pewnością nie spróbuję. Czytając opinię na wielu blogach spotkałam różne wypowiedzi. Jedni byli zachwyceni, innym nie smakowało, dla niektórych było za słono...Przygotowując pierś czy inne ulubione
mięso bądź
rybę w domowy sposób macie pewność, że nie ma tam chemicznych dodatków, a
przyprawy dobieracie według własnego gustu. Nie uwierzycie jakie to banalnie proste! Pierś przygotowana w ten sposób jest bardzo soczysta i aromatyczna.
Składniki:1 podwójna
pierś z kurczaka1/2 łyżki
oleju40 g
masła1/8 łyżeczki
soli (lub według upodobań)1 łyżeczka
papryki słodkiej1/2 łyżeczki granulowanego
czosnku1 szczypta świeżo zmielonego
czarnego pieprzu1 łyżeczka suszonej
bazyl ii1 łyżeczka suszonego
majeranku1 szczypta
chiliDodatkowko:Papier do pieczenia (dwa arkusze docięte na wielkość do
piersi z kurczaka)
W moździerzu lub w misce utrzeć
masło z dodatkiem
oleju. Dodać
przyprawy i chwilę ucierać. Arkusz papieru (zgięty na pół) rozłożyć i wysmarować przygotowaną pastą.
Piersi z kurczaka lekko rozbić. Ułożyć na jednej połówce papieru i przykryć drugą. Docisnąć. Patelnię (najlepiej teflonową) dobrze rozgrzać. Na suchej patelni ułożyć pierś w papierze. Smażyć na wolnym ogniu z każdej strony przez około 4-5 minut. Wyjąć z papieru i podawać. Smacznego!