Wykonanie
0 LikesPodziel się:

Jedna z ważniejszych cech porządnej lunchboxowej ‚sałatki’? Można ją zrobić dzień wcześniej! Poza tym powinna być sycąca i z godnością zastąpić zdrowy i zbilansowany obiad poza domem. Enjoy :)(2 porcje)ok 300g
PIERSI Z KURCZAKA100g ugotowanej
KASZY BULGUR/PĘCZAK/JAGLANEJ1/2 średniej wielkości
CUKINIIok 10-12
POMIDORÓW KOKTAJLOWYCH lub 1 ZWYKŁY1/2
CZERWONEJ PAPRYKI100g
SERA FETA3-4 łyżki posiekanych
ORZECHÓW NERKOWCA (lub np włoskich)2 łyżki posiekanej świeżej PIETRUSZKI/BAZYLII/MIĘTY (opcjonalnie)
PRZYPRAWY: SUSZONA
MIĘTA,
SŁODKA PAPRYKA,
OLIWA Z OLIWEKnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!
Kurczaka i
cukinię kroimy w drobną (ok 1cm) kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oliwy, dodajemy
kurczaka,
cukinię,
przyprawy. Smażymy ok 6-7 minut co jakiś czas mieszając (do zrumienienia), studzimy. W międzyczasie
pomidorki kroimy na ćwiartki,
paprykę w kosteczkę. Przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną i odsączoną
kaszę, posiekaną
pietruszkę (lub
bazylię czy
miętę),
nerkowce,
kurczaka,
cukinię i
ser feta. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku, delikatnie mieszamy. Gotowe!

sałatka z
tymiankowym kurczakiem,
oliwkami i
pestkami słonecznika
sałatka z
rukolą,
rodzynkami i
pomidorkami koktajlowymi
sałatka z roladkami z
łososia, grillowaną
papryką,
oliwkami i
orzeszkami ziemnymiPodziel się: