Wykonanie
Czekolada należy do ulubionych i najczęściej spożywanych
słodyczy przez większość ludzi. Czy ma pozytywny wpływ na zdrowie? Coraz częściej można przeczytać lub usłyszeć, że tak, zwłaszcza ciemna,
gorzka czekolada. A skąd takie opinie? Ponieważ ziarna kakaowca są zdrowe i mają wiele wartości odżywczych, to są one zaliczane do tak zwanej superżywności . Po co więc jeść czekoladę? Zmiksuj sobie koktajl z kruszonymi ziarnami kakaowca lub dobrej jakości
kakao, które jest ze sproszkowanych ziaren kakaowca bez zbędnych dodatków. Jesteś alergikiem? Uczulają cię ziarna kakaowca? Użyj
mączki chleba świętojańskiego, czyli tak zwanego karobu . To świetny zamiennik
kakao dla alergików, przy okazji zdrowy i pełen witamin.Miksuj na zdrowieAby zaspokoić chęć na
słodycze czy
czekoladę najczęściej wystarczy zdrowy koktajl, zmiksowany ze słodkim
owocem i naturalnym
kakao, którym są sproszkowane ziarna kakaowca. Szejk
czekoladowy powstanie z wielu zdrowych produktów, nie musimy używać
białego cukru czy
czekolady.Koktajl, zwłaszcza taki słodki i gęsty jest bardzo sycący. Znakomicie zaspokaja chęć na coś słodkiego. Zmiksuj i sprawdź!
Czekoladowe koktajleJak przygotować prosty i szybki oraz zdrowy koktajl czekoladowy? Zmiksuj ulubione
owoce z
wodą lub
mlekiem roślinnym z dodatkiem ziaren kakaowca lub karobu.
Mleko roślinne możesz przygotować samodzielnie, to naprawdę proste.Bardzo wiele koktajli z
zieleniną także zyskuje na smaku dzięki dodatkom
kakaowym, tak naprawdę ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia i ...
kubki smakowe. Miksuj na zdrowie i znajdź swój ulubiony przepis na zdrowy koktajl
czekoladowy.

Nasze ulubione i sprawdzone przepisy na
czekoladowe koktajle to:PYSZNY GĘSTY I SYCĄCY SZEJK
CZEKOLADOWY:Składniki:1 szklanka
mleka roślinnego½
awokado4 namoczone
daktyle2-3 łyżeczki dobrej jakości
kakao (zmielonych ziaren kakaowca)p ół łyżeczki sproszkowanej
waniliiZmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
ŚLIWKA W
CZEKOLADZIESkładniki:3 suszone namoczone
śliwki1
banan1 łyżeczka dobrej jakości
kakao (zmielonych ziaren kakaowca)1 łyżeczka karobug arść
zieleniny neutralnej w smaku, np.
szpinak,
sałata masłowa,
sałata lodowa,
roszponka itpZmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.OWOCOWA STRACCIATELLASkładniki:1 dojrzała
gruszka1
pomarańcza1 szklanka wystudzonej zielonej
herbaty2 łyżki łuskanych ziaren kakaowcaZmiksuj
owoce z
herbatą do uzyskania jednolitej konsystencji, dodaj ziarna kakowca.KAROBOWE
KAKAOSkładniki:1 dojrzały
banan1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka karobu2 namoczone
suszone daktyleZmiksuj, uzupełnij
wodą, do uzyskania jednolitej, ulubionej konsystencji.
KAKAOWO-CZEKOLADOWA
KAWASkładniki:1
banan1 filiżanka
espresso1 szklanka
mleka ryżowego1 łyżeczka dobrej jakości
kakao (zmielonych ziaren kakaowca)Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli potrzebujesz dosłodzić dodaj np.
miodu lub
syropu z agawy.
