Wykonanie
SKŁADNIKI:zaparzone
espresso z
kawy Douwe Egberts o smaku
cynamonowymmleko 3,2%
syrop o smaku
waniliowym do
kawygorzkie
kakaoMleko spieniamy w osobnym naczyniu - dzbanuszku , pod najwyższym ciśnieniem w ekspresie - jeśli mamy (albo podręcznym małym urządzeniem do spienienia
mleka).
Kawę parzymy w małej skondensowanej ilości.Spienione
mleko powinno być gładkie i lekkie - tzn.w pełni wolne od widocznych pęcherzyków powietrza. To bardzo istotne. W tym celu należy trzy
razy delikatnie stuknąć dzbanuszkiem o blat np. kuchenny i delikatnie jednym kolistym ruchem zamieszać. ( nie łyżeczką! ).Następnie od góry delikatnie wlać do wybranej przez nas przeźroczystej wysokiej szklanki. Od góry do naszego przygotowanego
mleka delikatnie wlać przygotowane w osobnym naczyniu ( najlepiej z "dziubkiem")
espresso. Już w tym momencie powinny wytworzyć się widoczne oddzielające się warstwy.Ostatnim etapem będzie wlanie odrobiny
syropu, który osiądzie na dnie naszej jesiennej
kawy.Na wierzchu polecam posypać delikatnie gorzkim
kakao.Z pewnością to jesienne Latte nas rozgrzeje i poprawi nastrój w te deszczowe o tej
porze roku dni.