ßßß Cookit - przepis na Wegetariańska zapiekanka z brązowym ryżem i szpinakiem

Wegetariańska zapiekanka z brązowym ryżem i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Staram się podawać bezmięsny obiad 2-3 razy w tygodniu. Dania złożone z samych warzyw smakują mi pod warunkiem, że są odpowiednio doprawione, wyraziste w smaku i sycące. Taka jest moja dzisiejsza zapiekanka z pikantnym ryżem, delikatnym szpinakiem i kremowym beszamelem. Ryż można zastąpić kaszą jaglaną lub kuskusem, a do nich dodać swoje ulubione warzywa. Podawać z surówką. Smacznego:)
150-200 g brązowego ryżu,
450 g mrożonego szpinaku,
1/2 szklanki ugotowanej fasoli mung (u mnie ekologiczna fasola mung od Symbio),
1/2 szklanki ugotowanej soczewicy,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
2 małe marchewki,
mała pietruszka,
ćwierć małego selera,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, tymianek, rozmaryn, słodka i ostra papryka
sos beszamelowy:
3/4 szklanki mleka,
3/4 łyżki masła,
3/4 łyżki mąki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
starty parmezan lub inny ser do posypania zapiekanki
Ugotować brązowy ryż. Włoszczyznę zetrzeć na wiórki. Cebulę drobno posiekać. Warzywa usmażyć na małej ilości tłuszczu. Dodać z fasolą mung i soczewicą do brązowego ryżu, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Ryż z warzywami wysypać do natłuszczonej blaszki, wyrównać całość. Szpinak rozmrozić na patelni i smażyć do odparowania wody. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem, wyłożyć na warstwę ryżu. Beszamel: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i szybko wymieszać trzepaczką, tworząc zasmażkę. Wlać mleko i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Doprawić. Beszamel wylać na warstwę szpinaku, posypać serem. Piec około 15 minut w 180 stopniach (do zarumienienia lub stopienia się sera).
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2016/02/wegetarianska-zapiekanka-z-brazowym.html