Wykonanie

Staram się podawać bezmięsny obiad 2-3
razy w tygodniu. Dania złożone z samych warzyw smakują mi pod warunkiem, że są odpowiednio doprawione, wyraziste w smaku i sycące. Taka jest moja dzisiejsza zapiekanka z pikantnym
ryżem, delikatnym
szpinakiem i kremowym beszamelem.
Ryż można zastąpić
kaszą jaglaną lub
kuskusem, a do nich dodać swoje ulubione warzywa. Podawać z surówką. Smacznego:)150-200 g
brązowego ryżu,450 g
mrożonego szpinaku,1/2 szklanki ugotowanej
fasoli mung (u mnie ekologiczna
fasola mung od Symbio),1/2 szklanki ugotowanej
soczewicy,duża
cebula,2-3 ząbki
czosnku,2 małe
marchewki,mała
pietruszka,ćwierć małego
selera,
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
curry,
tymianek,
rozmaryn, słodka i
ostra paprykasos beszamelowy:3/4 szklanki
mleka,3/4 łyżki
masła,3/4 łyżki
mąki,
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowastarty
parmezan lub inny
ser do posypania zapiekankiUgotować
brązowy ryż.
Włoszczyznę zetrzeć na wiórki.
Cebulę drobno posiekać. Warzywa usmażyć na małej ilości tłuszczu. Dodać z
fasolą mung i
soczewicą do
brązowego ryżu, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Ryż z warzywami wysypać do natłuszczonej blaszki, wyrównać całość.
Szpinak rozmrozić na patelni i smażyć do odparowania
wody. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany
czosnek. Doprawić
solą i
pieprzem, wyłożyć na warstwę
ryżu. Beszamel:
masło rozpuścić w rondelku, dodać
mąkę i szybko wymieszać trzepaczką, tworząc zasmażkę. Wlać
mleko i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Doprawić. Beszamel wylać na warstwę
szpinaku, posypać
serem. Piec około 15 minut w 180 stopniach (do zarumienienia lub stopienia się
sera).