Wykonanie
Zielono mi! I to ostatnio nawet bardzo!
Sałata,
szpinak,
jarmuż,
brokuły - ta zieloność jest taka wiosenna i lekka. Tylko
rukoli jakoś polubić nie
mogę, ale to nic bo zamieniam ją sobie właśnie na zielone listki
szpinaku i jest pysznie.Dzisiaj 4 dzień detoxu z lekkim,
białkowym wzmocnieniem bo na śniadanie pojawiły się moje kochane
jajka i mogłam je zjeść z kromką
razowego chleba - pycha! Na kolację zaserwuję Wam i sobie lekką, chrupiącą i bardzo smakowitą
sałatkę . Jest doskonałym dowodem na to, że je się najpierw oczami. Spójrzcie na zdjęcie i powiedzcie sami czy coś co wygląda tak apetycznie może nie być smaczne?! Wieczorem zjem taką porcję zielonego z ogromną przyjemnością.Pełny jadłospis i listę wszystkich zakupów dostępny jest na stronie Fit&Easy . Na tej samej stronie, w Strefie zdrowia, znajdziecie też dużo ciekawych artykułów na temat żywienia i porad dietetyka. Zachęcam do poczytania. Ja dowiedziałam się na przykład, że w czasie detoxu często może dokuczać ból głowy a jest on spowodowany np. odstawieniem
kawy,
słodyczy lub lekkim odwodnieniem jeśli nie uzupełnia się odpowiednio płynów. Mnie to na razie omija, ale już wiem, że w razie gdyby taki ból się pojawił to może pomóc dodatkowa porcja
wody z
cytryną a w ostateczności mała, naturalna
kawa.

czas przygotowania: 10 minutskładniki na 1 porcję:kawałek świeżego zielonego
ogórka1/5
kalarepygarstka różyczek świeżego
brokuła1
cebulka dymka razem ze
szczypiorkiempestki z 1/4
granatunatka pietruszki1-2 łyżki
oliwy1-2 łyżeczki
octu jabłkowegoszczypta
pieprzu czarnego świeżo mielonego


Jak zrobić
zieloną sałatkę z granatem?
Ogórka,
kalarepkę,
dymkę i
brokuła opłukałam, osuszyłam.
Ogórka, razem ze skórką, pokroiłam w plastry.
Kalarepkę obrałam, pokroiłam w słupki. Różyczki
brokuła przelałam wrzątkiem na sicie i osączyłam dokładnie.
Cebulkę pokroiłam w cienkie półplasterki a
szczypior posiekałam grubo.
Natkę porwałam na listki. Z
owocu granatu wyłuskałam pestki w soczystych osłonkach.Jak obrać
owoc granatu? To proste - kliknij i zobacz!
Oliwę wymieszałam dokładnie z
octem i
pieprzem.Na talerz wyłożyłam garść
sałaty i poprzekładałam ją rozdrobnionymi warzywami.
Skropiłam sosem, posypałam pestkami
granatu i listkami
natki.
Sałatkę należy zjeść zaraz po przygotowaniu.Dlaczego sparzam
brokuła, którego dodaję do sałatki? Dlatego, że jest wtedy delikatniejszy - nadal chrupiący, ale smaczniejszy a poza tym jakoś samo mycie tych gęstych różyczek według mnie nie oczyszcza go wystarczająco.