Wykonanie
Prosta
sałatka z użyciem łatwo dostępnych, sezonowych warzyw. Wykorzystując
sałatę i sos jako podstawę, za każdym razem możemy uzyskać nowy dodatek do obiadu, różne warjacje smaków . Własnoręcznie zrobiony
sos winegret jest tutaj kluczowy. Dobrze przyprawiony, idealnie podkreśli smak warzyw.

Składniki:1
sałata lub mieszanka
sałat2 świeże
pomidorypół
papryki1/3 szkl.
kukurydzy z puszki3
cebulki dymkisos winegret:szczypta
soliszczypta
pieprzu1/4 łyżeczki drobnego
cukru1/2 posiekanego ząbka
czosnku1
cebulka dymka ze
szczypiorem1 łyżka posiekanej
natki pietruszki4 łyżki
octu owocowego (np. balsamico bianco)1/3 szkl.
oliwy lub
olejuPrzygotowanie:
Sałatę rozdrobnić,
pomidory,
paprykę i
cebulkę pokroić na drobne części i ułożyć na sałacie. Posypać
kukurydzą.Sos:Do szklanki wsypać
sól,
pieprz,
cukier,
czosnek, posiekaną drobno
cebulkę dymkę razem ze
szczypiorem oraz
pietruszkę. Dodać
ocet i wymieszać do rozpuszczenia się
cukru i
soli. Dodać
oliwę i wymieszać.

Ok 10-15 minut przed podaniem polać
sałatkę sosem, wymieszać i odstawić aby smaki się połączyły.Smacznego :)