ßßß Cookit - przepis na Zapiekane bakłażany nadziewane

Zapiekane bakłażany nadziewane

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
bakłażany 4 sztuk
oliwa 0,25 szklanek
cebula 2 sztuk
czosnek 3 ząbki
papryka 2 sztuk
pomidory 3 sztuk
pasta pomidorowa 2 łyżek stołowych
papryka mielona słodka 0,5 łyżek deserowych
ziele angielskie mielone 1 szczypta
cukier 1 łyżek stołowych
natka pietruszki 3 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone bakłażany mocno naciac wzdłuż, nie obierać. Wkladac je porcjami na rozgrzana oliwę i smażyć 5 minut na małym ogniu, obracając 2-3 razy. przełożyć na talerz. Na pozostałej oliwie podsmażyć posiekane cebule i czosnek, dodać pokrojoną paprykę i smażyć powoli 5 minut. Dodać sparzony, obrany pokrojony pomidor i pastę pomidorową. Mieszając, doprawić do smaku solą, papryką słodką oraz zielem angielskim i smażyć 3 minuty. Przygotowanym farszem nadziać bakłażany, wkładając go w nacięcia. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu i obłożyć pozostałymi sparzonymi, obranymi ze skorki i posiekanymi pomidorami. Wlać szklankę wody, całość posypać cukrem i piec 45 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypać posiekaną natką.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Jarzyny i Pasztety weg.
Kuchnia Polska
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11604/Zapiekane-baklazany-nadziewane