Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
bakłażany 4 sztuk
oliwa 0,25 szklanek
cebula 2 sztuk
czosnek 3 ząbki
papryka 2 sztuk
pomidory 3 sztukpasta pomidorowa 2 łyżek stołowych
papryka mielona słodka 0,5 łyżek deserowych
ziele angielskie mielone 1 szczypta
cukier 1 łyżek stołowych
natka pietruszki 3 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone
bakłażany mocno naciac wzdłuż, nie obierać. Wkladac je porcjami na rozgrzana
oliwę i smażyć 5 minut na małym ogniu, obracając 2-3
razy. przełożyć na talerz. Na pozostałej
oliwie podsmażyć posiekane
cebule i
czosnek, dodać pokrojoną
paprykę i smażyć powoli 5 minut. Dodać sparzony, obrany pokrojony
pomidor i pastę
pomidorową. Mieszając, doprawić do smaku
solą,
papryką słodką oraz
zielem angielskim i smażyć 3 minuty. Przygotowanym farszem nadziać
bakłażany, wkładając go w nacięcia. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu i obłożyć pozostałymi sparzonymi, obranymi ze skorki i posiekanymi
pomidorami. Wlać szklankę
wody, całość posypać
cukrem i piec 45 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypać posiekaną
natką.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Jarzyny i Pasztety weg.Kuchnia PolskaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: