Wykonanie
Bakłażany lubię chyba w każdej postaci : duszone, pieczone, grilowane. Niedawno
pisałam Wam już o duszonym
bakłażanie z warzywami, a dziś chciałam Wam przypomnieć inne danie, które robię dość często, a mianowicie
kawior z
bakłażana . Większość z Was pewnie już ten przepis zna, być może przygotowujecie go w taki sam lub podobny sposób. Ja do tego ‘mojego’
kawioru mam pewien sentyment ;) Jest to bowiem jedno z pierwszych dań, jakiego nauczyłam się już na obczyźnie, podczas pewnych bardzo wyjątkowych wakacji, w wyjątkowej scenerii, dobrych naście lat temu ;) I nawet teraz, po latach, nieodmiennie przywodzi mi on na myśl te wszystkie miłe wspomnienia. Więc nawet jeśli to ‘tylko’ ‘zwykły’
kawior z
bakłażana, dla mnie zawsze będzie on wyjątkowy :)#
3 średniej wielkości
bakłażany3
pomidory1
cebulanatka pietruszki2 ząbki
czosnkuoliwasól do smaku
Bakłażany umyć i przeciąć (na długość). Zawinąć w folię aluminiową, włożyć do nagrzanego do 200° piekarnika i piec ok. 45 min. W tym czasie posiekaną drobno
cebulę lekko podsmażyć, dodać bardzo drobno pokrojone
pomidory, doprawić i dusić ok. 30 min.Z upieczonych
bakłażanów wybrać miąższ, dobrze go rozgnieść widelcem i wymieszać z
pomidorami. Dodać rozgnieciony
czosnek i posiekaną
natkę pietruszki; doprawić do smaku.Jak już
pisałam ostatnio, można podawać go np. z małymi tostami na aperitif (lekko posypane startym
parmezanem); można uzywać go również jako sosu, np. właśnie do wszelakich do kotlecikow warzywnych czy
sojowych.Od niedawna robię go również do słoików na zimę (pasteryzuję jak każde inne
przetwory). Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie nie tylko na wypadek niespodziewanych gości ;) Dlatego gorąco polecam zrobienie choć kilku słoiczków do zimowej spiżarni :)Smacznego!*