Wykonanie
            Każdy, kto robi kanapki na pewno zastanawia się, w jaki sposób można je urozmaicić. Mało jadam 
wędlin, częściej sięgam po różne 
sery, a także domowe pasty. Zimą chętnie robię takie z 
makrelą czy 
łososiem, ale latem wybieram lżejsze warzywne kombinacje. Szczególne miejsce w moim jadłospisie zajmują smarowidełka z 
bakłażanem. Oto przepis na jedno z nich.1 duży 
bakłażan1 mała 
cebula2 ząbki 
czosnkupół pęczka 
natki pietruszki4 łyżki 
oliwy z oliweksól, 
pieprz, świeże: 
oregano, macierzanka
Bakłażana myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy go na 1,5 centymetrowe plasterki. Plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Bakłażana pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Do miski wrzucamy drobno pokrojoną 
cebulę, upieczone kawałki 
bakłażana, świeże 
zioła, 
oliwę z oliwek oraz 
czosnek. Całość przerabiamy blenderem na gładką masę. Na sam koniec dodajemy drobno posiekaną 
natkę pietruszki oraz 
sól i 
pieprz. Dokładnie mieszamy.

