Wykonanie
Każdy, kto robi kanapki na pewno zastanawia się, w jaki sposób można je urozmaicić. Mało jadam
wędlin, częściej sięgam po różne
sery, a także domowe pasty. Zimą chętnie robię takie z
makrelą czy
łososiem, ale latem wybieram lżejsze warzywne kombinacje. Szczególne miejsce w moim jadłospisie zajmują smarowidełka z
bakłażanem. Oto przepis na jedno z nich.1 duży
bakłażan1 mała
cebula2 ząbki
czosnkupół pęczka
natki pietruszki4 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprz, świeże:
oregano, macierzanka
Bakłażana myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy go na 1,5 centymetrowe plasterki. Plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bakłażana pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Do miski wrzucamy drobno pokrojoną
cebulę, upieczone kawałki
bakłażana, świeże
zioła,
oliwę z oliwek oraz
czosnek. Całość przerabiamy blenderem na gładką masę. Na sam koniec dodajemy drobno posiekaną
natkę pietruszki oraz
sól i
pieprz. Dokładnie mieszamy.