Wykonanie
Skąd ta nazwa? Zdania są podzielone. Jedni mówią, że Imam zemdlał z rozkoszy podczas posiłku, inni twierdzą, że stracił przytomność jak się dowiedział ile drogiej
oliwy zużyto do przyrządzenia tego dania.Uwielbiam
bakłażany, uwielbiam w nich to, że doskonale komponują się z wyrazistym smakiem
czosnku, że
oliwa nigdy nie jest tak dobra jak z połączeniu z
bakłażanem. Kocham ich piękny głęboki kolor. Przeszkadza tylko nutka goryczy w tym warzywie, można jej się pozbyć posypując pokrojonego
bakłażana solą, odczekać 30 minut i spłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. W tym daniu nie trzeba tego robić, sami sprawdźcie :)Przepis znalazłam w dodatku do Gazety Wyborczej- Kulinarny Atlas Świata, dawno, dawno temu. Zaciekawiła mnie nazwa tego tureckiego dania, a smak zachwycił, chociaż obyło się bez omdlenia :)Składniki:4 średnie
bakłażany3
cebule5 ząbków
czosnku1 łyżka
soku z cytryny3
pomidory½ szklanki
oliwyPęczek
natki pietruszki (ja podwajam ilość, uwielbiam
natkę w tej potrawie)
Gałka muszkatołowaCukierSólPieprzWykonanie:W dużym garnku zagotować
wodę i włożyć tam umyte
bakłażany. Zmniejszyć ogień i nie dopuszczając do wrzenia blanszować
bakłażany przez 8 minut, następnie odcedzić.
Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Zeszklić na połowie
oliwy i dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek. Wymieszać i dodać obrane i pokrojone w kostkę
pomidory. Dusić na niewielkim ogniu przez 10 minut.W tym czasie
bakłażany przekroić na pół i łyżką wydrążyć środek. Powstałe łódeczki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, a miąższ pokroić w kostkę i dodać do warzyw na patelni. Wymieszać, dodać posiekaną
natkę (odrobinę zostawiam do udekorowania gotowego dania), dolać
sok z cytryny i doprawić do smaku
solą (
daję odrobinkę),
pieprzem i dość dużą ilością świeżo zmielonej
gałki muszkatołowej.Połówki
bakłażana wypełnić farszem, polać resztą
oliwy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.Przepis na 4 osoby, spokojnie jeden
bakłażan na głowę- mój mąż czasem zjada więcej :)
Wg autora najlepiej podawać z gęstym
jogurtem naturalnym.Ja Imama polewam
sosem tzatziki i podaję do tego
bagietkę pokrojoną w plastry- idealna do zbierania
oliwy z talerza :)Tak więc z prostej tureckiej potrawy wychodzi u mnie wielonarodowy posiłek. Turecki Omdlały Imam, greckie tzatziki i włoska
bagietka :)