Wykonanie
Jak tylko zaczyna się sezon na
bakłażany, w koperkowej kuchni gości Imam, i to nie byle jaki, bo omdlały z rozkoszy :-) O tej potrawie
pisałam już wcześniej tu, nie
będę się powtarzać,
powiem tylko, że tym razem zmieniłam nieco farsz i zamiast piec- ugotowałam go na parze. Omdlały Imam prosto z parowaru.Składniki:2
bakłażanyCzerwona cebulaDymka3 ząbki
czosnkuŁyżka
soku z cytryny250g
pomidorów1/4 szklanki
oliwyPęczek
natki pietruszki50g czarnych
oliwekGałka muszkatołowaCukierPieprzSólJogurt naturalnyWykonanie:
Bakłażany dokładnie myjemy i gotujemy przez 5 minut na parze.
Cebulę po obraniu kroimy w półplasterki i podsmażamy
oliwie z drobno posiekaną
dymką. Jak
cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i obrane, pokrojone w kostkę
pomidory. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez 10 minut.W tym czasie
bakłażany przekrajamy wzdłuż na pół i za pomocą łyżki wydrążamy środek, który kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Dodajemy też
oliwki pokrojone w plasterki, całość mieszamy dolewając
sok z cytryny. Doprawiamy do smaku odrobiną
soli,
cukru i
pieprzu i sporą ilością świeżo startej
gałki muszkatołowej. Na samym końcu dodajemy grubo posiekaną
natkę pietruszki.Farsz przekładamy do
bakłażanowych łódeczek, układamy w parowarze i gotujemy przez 20 minut.Przed podaniem polewamy
jogurtem naturalnym.