Wykonanie

Uwielbiam! Danie, które cudownie smakuje (coś dla wielbicieli bardzo ostrych potraw) i właściwie robi się samo w piekarniku. Tym razem poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowy sos
curry firmy Vitasia. Przeanalizowałam jeszcze w sklepie jego skład i jak na gotową mieszankę jest całkiem, całkiem. Wybrałam sos ostry na bazie
pomidorów z
mleczkiem kokosowym i
ostrą papryką. To będzie przepis dla leniwych kucharek i kucharzy.Myślę, że wkrótce pojawi się też ambitniejsza wersja tego dania, od A do Z przygotowana samodzielnie.Składniki (2 porcje):
kurczak4
udka z kurczaka2 łyżki
oleju1 słoik sosu
curry Vitasia Jalfrezi
ryż1 szklanka
ryżu (u mnie 3 kolory)2 szklanki
bulionu mięsno-warzywnego (może być rosół)1 średnia
cebula3 ząbki
czosnkupęczek
kolendry3
pomidory bez skórki1
papryczka chili1 kwaśne
jabłko2 łyżki
rodzyneksałatka2 główki sałatki rzymskiej1/2 szklanki
jogurtu greckiego1 łyżeczka
octu winnegosól,
pieprz do smakuPrzygotowujemy
mięso.
Udka z kurczaka myjemy dokładnie i osuszamy. Skórę nacinamy w kilku miejscach po skosie.W misce łączymy suche
przyprawy Vitasia (dołączone do słoiczka z sosem) z
olejem. Dodajemy
mięso i obtaczamy je w marynacie. Całość odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.Przygotowujemy
ryż.
Ryż płuczemy. Przenosimy go do naczynia żaroodpornego.
Cebulę,
czosnek,
pomidory i
chili kroimy w kostkę.
Kolendrę siekamy drobno. Obrane
jabłko ścieramy na grubych oczkach tarki. Wszystkie składniki mieszamy z
ryżem. Dorzucamy
rodzynki. Całość zalewamy
bulionem. Tak przygotowany
ryż wstawiamy do piekarnika (30 minut / 170*C). Od czasu do czasu należy go przemieszać, by nie wysuszył się z wierzchu. Następnie temperaturę skręcamy do 150*C.Po upływie wyznaczonego czasu na
ryż wykładamy udka. Pokrywamy je grubą warstwą sosu
curry ze słoiczka. Całość pieczemy 20-25 minut (w tym czasie 2-3
razy odwracamy
mięso).Danie jest gotowe, gdy
ryż zmięknie i wchłonie cały
bulion (w razie konieczności można dodać 1/2 szklanki
wody, gdyby
ryż był jeszcze twardawy).Przygotowujemy
sałatkę.
Sałatę rzymską płuczemy i osuszamy. Szarpiemy ją na mniejsze części.
Jogurt łączymy z
octem,
solą i
pieprzem. Sosem zalewamy
sałatkę.
Mięso serwujemy z
ryżem i
sałatką.


