ßßß
Składniki :4 udka z kurczakapaczka mrożonych warzyw z brukselką ( zupa jesienna)cebula2 ząbki czosnku2-3 łyżki ketchupuolejsólpieprz mielony3 łyżeczki curry4 ziarna jałowcaOpis wykonania:Mięso myjemy i osuszamy nacieramy solą 2 łyżeczki i świeżo zmielonym pieprzem oraz rozdrobnionymi w moździerzu ziarnami jałowca. Całość odstawiamy na min. 1 godzinę w chłodne miejsce. Kurczaka obsmażamy na rumiano na oleju i przekładamy do rondla, na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Gdy cebula i czosnek się zeszkli dodajemy mrożonkę i smażymy co chwilę mieszając. Gdy warzywa puszczą sok dodajemy 2 łyżeczki płaskie curry i ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do rondla układając warzywa na podsmażonym kurczaku. ( Jeżeli wolicie dużą ilość warzyw użyjcie 2 opakowań). Rondel przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika, pieczemy około 45 minut, aż mięso będzie miękkie.Ja podałam kurczaka z ugotowanym ryżem pyszny :)
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy