Wykonanie
W nowym roku nowy przepis :), mąż już marudził za zwykłym obiadem no więc dostał
kurczaka z warzywami ;). Tak oto przedstawiam aromatycznego
kurczaka z warzywami i
curry.

Składniki :4
udka z kurczakapaczka
mrożonych warzyw z
brukselką ( zupa jesienna)
cebula2 ząbki
czosnku2-3 łyżki
ketchupuolejsólpieprz mielony3 łyżeczki
curry4 ziarna jałowcaOpis wykonania:
Mięso myjemy i osuszamy nacieramy
solą 2 łyżeczki i świeżo zmielonym
pieprzem oraz rozdrobnionymi w moździerzu ziarnami jałowca. Całość odstawiamy na min. 1 godzinę w chłodne miejsce.
Kurczaka obsmażamy na rumiano na
oleju i przekładamy do rondla, na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka
cebulę oraz drobno posiekany
czosnek. Gdy
cebula i
czosnek się zeszkli dodajemy mrożonkę i smażymy co chwilę mieszając. Gdy warzywa puszczą sok dodajemy 2 łyżeczki płaskie
curry i
ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do rondla układając warzywa na podsmażonym
kurczaku. ( Jeżeli wolicie dużą ilość warzyw użyjcie 2 opakowań). Rondel przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika, pieczemy około 45 minut, aż
mięso będzie miękkie.Ja podałam
kurczaka z ugotowanym
ryżem pyszny :)


Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy