Wykonanie
Składniki:3
udka z kurczaka1 porcja
mrożonych warzyw koniecznie z
brukselką1 szklanka kolorowej mrożonej
papryki1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka
przyprawy curryolejsól i
pieprzPrzygotowane porcje
mięsa nacieramy mieszanką
soli i
pieprzu, a następnie odstawiamy w chodne miejsce na 15 minut.
Mięso smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Rumieniąc z obu stron, a następnie przekładamy do rondla.
Już usmażone........................................................Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka
cebulę i posiekany
czosnek.
Gdy składniki się zeszklą dodajemy warzywa i trzymamy kilka minut na ogniu, często mieszając.
Z
mrożonymi warzywami.....................................................Gdy warzywa puszczą sok i zaczną się rumienić, przekładamy je do rondla z
mięsem, podlewamy kilkoma łyżkami
wody. Do potrawy dodajemy
przyprawę curry, całość szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu, aż
mięso będzie miękkie.
Z
curry......................................................................................Sosu nie powinno być zbyt dużo. Uduszone
mięso nakładamy na talerz z dużą porcją warzyw. Smacznego !!!
Kurczak w warzywach..................................................................