ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: pałki w powidłach

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: pałki w powidłach

nazwa

Wykonanie

Mój mąż po zjedzeniu tego mięska powiedział, że to jeden z najlepszych obiadów jakie jadł. Pałki są bardzo delikatne w smaku, mięciutkie, lekko słodkawe. Najlepszy jest sos. Ja podałam je z frytkami i surówkę a ten sosik idealnie sprawdził się, żeby pomoczyć w nim frytkę, taki ketchup w ciepłej wersji. Wkrótce szykuje mi się rodzinny obiad, na pewno zrobię to danie bo jest dość szybkie, zwłaszcza, że przygotowuje się je dzień wcześniej a potem tylko piecze.
Składniki:
6 pałek z kurczaka
4 łyżki powideł śliwkowych
1/2 szklanki łagodnego ketchupu
1 duża cebula
2 ząbki czosnki
łyżka oleju
sól
pieprz
Mięso oczyścić, natrzeć czosnkiem, pieprzem i odrobiną soli. Cebulę posiekać w piórka, podsmażyć na oleju. Dodać powidła i ketchup, wymieszać na ogniu i wystudzić. Mięso wymieszać z ketchupowym sosem, przełożyć do naczynia żaroodpornego lub rękawa i wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Następnego dnia wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/01/paki-w-powidach.html