Wykonanie
Cześć =) Warzywa zapiekane z
kiełbasą to pomysł na niezwykle prostą potrawę jednogarnkową, która praktycznie robi się sama. Jest łatwa w wykonaniu i można użyć do niej mieszanki dowolnych warzyw (podane w przepisie to tylko przykład i ogólne proporcje). Można również pominąć
kiełbasę i zrobić lżejszą wersję bezmięsną.Przy doborze warzyw należy kierować się ogólną zasadą, że jako podstawa powinno być coś z korzeni i bulw, czyli np.
bataty,
ziemniaki,
marchew,
brukiew. Dla wyrazistości smaku dobrze dodać
czosnek,
cebulę i
pomidory. A jako reszta świetnie nadają się letnie warzywa psiankowate, czyli różne
kabaczki,
cukinie,
patisony,
bakłażany, no i oczywiście kolorowa
papryka. Opcjonalnie można dorzucić trochę
oliwek lub
kaparów.Podajemy jako samodzielną potrawę lub z dodatkiem
ryżu, czy też
pieczywa =)

Potrzebne będą:- 2
bataty lub
ziemniaki- 2-3
cukinie lub
kabaczki- 1
cebula- 2-3 kolorowe
papryki- 2-3 ząbki
czosnku- ok. 1/2 szklanki drobno krojonych
pomidorów odcedzonych z soku- ok. 450g podwędzanej
kiełbasy-
oliwa z oliwek- kilka gałązek świeżych
ziół, takich jak
rozmaryn,
tymianek,
oregano (lub garść suszonych)- sol i
pieprzSposób wykonania:1) Warzywa kroimy w kostkę, a
kiełbasę w grubsze, ukośne plastry.2) Wrzucamy warzywa do naczynia i obficie skrapiamy
oliwą, po czym mieszamy dokładnie.3) Na warzywa wykładamy
kiełbasę i gałązki
ziół.

4) Zapiekamy w piekarniku nagrzanym uprzednio do 175 stopni C ok. 1 godziny. W połowie pieczenia mieszamy całość, aby warzywa z dołu trafiły na górę i odwrotnie. To zapewni równomierne upieczenie wszystkiego.


Smacznego =)Agnieszka