ßßß
Potrzebne będą:- 2 bataty lub ziemniaki- 2-3 cukinie lub kabaczki- 1 cebula- 2-3 kolorowe papryki- 2-3 ząbki czosnku- ok. 1/2 szklanki drobno krojonych pomidorów odcedzonych z soku- ok. 450g podwędzanej kiełbasy- oliwa z oliwek- kilka gałązek świeżych ziół, takich jak rozmaryn, tymianek, oregano (lub garść suszonych)- sol i pieprzSposób wykonania:1) Warzywa kroimy w kostkę, a kiełbasę w grubsze, ukośne plastry.2) Wrzucamy warzywa do naczynia i obficie skrapiamy oliwą, po czym mieszamy dokładnie.3) Na warzywa wykładamy kiełbasę i gałązki ziół.
4) Zapiekamy w piekarniku nagrzanym uprzednio do 175 stopni C ok. 1 godziny. W połowie pieczenia mieszamy całość, aby warzywa z dołu trafiły na górę i odwrotnie. To zapewni równomierne upieczenie wszystkiego.
Smacznego =)Agnieszka