Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo proste ciasto z
bananami, idealne o tej
porze roku, kiedy musimy jeszcze trochę poczekać na
truskawki oraz inne sezonowe
owoce. Klasyczny, ciemny
biszkopt z
bitą śmietaną i
kajmakiem świetnie komponuje się ze smakiem
bananów, a mocno
kakaowa polewa doskonale podkręca smak ciasta na sam koniec. Jeśli macie ochotę, możecie zamiast klasycznej
bitej śmietany, przygotować wersję z białą lub
mleczną czekoladą. Ja już ten sposób przetestowałam i zaręczam, że jest równie pysznie ;).

Składniki:
biszkopt:5 dużych
jajek (oddzielnie
żółtka i
białka)⅔ szklanki
mąki pszennej tortowej¾ szklanki
cukru3 łyżki stołowe
kakao½ łyżeczki
aromatu waniliowego½ łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliśrodek:500 ml
śmietanki 36%3 łyżki
cukru pudru1 łyżka stołowa
żelatyny5-6
bananówponcz do nasączenia
biszkoptu:⅓ szklanki
wody2-3 łyżki
soku z cytryny2 łyżeczki
cukru pudrupolewa:50 g
masła3-4 stołowe łyżki
cukru3 stołowe łyżki
mleka2-3 stołowe łyżki niesłodzonego
kakaododatkowo:sok połowy z
cytrynyposypka cukrowakilka łyżek kajmakuPrzygotowanie:
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy
cukier i ubijamy, aż piana stanie się lśniąca i gęsta. Następnie dodajemy
żółtka oraz
aromat waniliowy. Całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Do jajecznej masy dodajemy przesianą
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Ponownie mieszamy szpatułką do połączenia składników.Gotowe ciasto wylewamy do prostokątnej blaszki o wymiarach 28 cm x 24,5 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika
biszkopt odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.środek:
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej
wody. Odstawiamy na chwilę do ostudzenia. Kremówkę ubijamy wraz z
cukrem pudrem na półsztywno, ponieważ po dodaniu
żelatyny i tak zgęstnieje. Do jeszcze lekko ciepłej
żelatyny dodajemy stopniowo kilka łyżek ubitej
śmietany, energicznie mieszamy, a następnie dodajemy do pozostałej części masy (poradnik jak ubijać śmietanę? -> tutaj)Ostudzony
biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części. Jedną część przekładamy z powrotem do blaszki i nasączamy połową mieszaniny z
wody,
cukru pudru oraz
soku z cytryny.
Banany obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż na pół, skrapiamy
sokiem z cytryny, układamy na cieście wypukłą częścią do góry. Następnie wykładamy
bitą śmietanę, wyrównujemy, odstawiamy do lodówki na 30 minut.Na
śmietance rozsmarowujemy kilka łyżek kajmaku. Można go delikatnie podgrzać, aby łatwiej się rozprowadzał (uwaga! Kajmak nie powinien być gorący). Na wierzchu układamy drugą część
biszkoptu i nasączamy go resztą ponczu.polewa:Wszystkie składniki wkładamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania, cały czas energicznie mieszając całość za pomocą trzepaczki. Polewa jest gotowa, gdy
cukier się rozpuści i wszystkie składniki dokładnie się połączą.Gotową polewę odstawiamy na kilka minut do ostudzenia, a następnie dekorujemy nią ciasto. Wierzch posypujemy posypką
cukrową. Przed podaniem ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny, do schłodzenia (można je zostawić na całą noc).Smacznego!