ßßß
Składniki:biszkopt:5 dużych jajek (oddzielnie żółtka i białka)⅔ szklanki mąki pszennej tortowej¾ szklanki cukru3 łyżki stołowe kakao½ łyżeczki aromatu waniliowego½ łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliśrodek:500 ml śmietanki 36%3 łyżki cukru pudru1 łyżka stołowa żelatyny5-6 bananówponcz do nasączenia biszkoptu:⅓ szklanki wody2-3 łyżki soku z cytryny2 łyżeczki cukru pudrupolewa:50 g masła3-4 stołowe łyżki cukru3 stołowe łyżki mleka2-3 stołowe łyżki niesłodzonego kakaododatkowo:sok połowy z cytrynyposypka cukrowakilka łyżek kajmakuPrzygotowanie:biszkopt:Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i ubijamy, aż piana stanie się lśniąca i gęsta. Następnie dodajemy żółtka oraz aromat waniliowy. Całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Do jajecznej masy dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Ponownie mieszamy szpatułką do połączenia składników.Gotowe ciasto wylewamy do prostokątnej blaszki o wymiarach 28 cm x 24,5 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.środek:Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Odstawiamy na chwilę do ostudzenia. Kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem na półsztywno, ponieważ po dodaniu żelatyny i tak zgęstnieje. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodajemy stopniowo kilka łyżek ubitej śmietany, energicznie mieszamy, a następnie dodajemy do pozostałej części masy (poradnik jak ubijać śmietanę? -> tutaj)Ostudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części. Jedną część przekładamy z powrotem do blaszki i nasączamy połową mieszaniny z wody, cukru pudru oraz soku z cytryny. Banany obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż na pół, skrapiamy sokiem z cytryny, układamy na cieście wypukłą częścią do góry. Następnie wykładamy bitą śmietanę, wyrównujemy, odstawiamy do lodówki na 30 minut.Na śmietance rozsmarowujemy kilka łyżek kajmaku. Można go delikatnie podgrzać, aby łatwiej się rozprowadzał (uwaga! Kajmak nie powinien być gorący). Na wierzchu układamy drugą część biszkoptu i nasączamy go resztą ponczu.polewa:Wszystkie składniki wkładamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania, cały czas energicznie mieszając całość za pomocą trzepaczki. Polewa jest gotowa, gdy cukier się rozpuści i wszystkie składniki dokładnie się połączą.Gotową polewę odstawiamy na kilka minut do ostudzenia, a następnie dekorujemy nią ciasto. Wierzch posypujemy posypką cukrową. Przed podaniem ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny, do schłodzenia (można je zostawić na całą noc).Smacznego!