Wykonanie

Z tęsknoty za babkami wielkanocnymi, a dokładniej za tymi, których z racji wyjazdu wielkanocnego nie dane było mi upiec. Babka jest cudowna. Miękka, soczysta, mokra. Wspaniale cytrynowa. Rozeszła się w trybie błyskawicznym. Bardzo smakowała również dzieciom :-). Na pewno będzie powtórka. Z przepisu Catus (przepis nadesłany w konkursie wielkanocnym). Bardzo dziękuję i polecam!Składniki:250 g
masła500 g
mąki pszennej3 opakowania
kisielu cytrynowego (bez
cukru)2 łyżki
kakao, przesianego2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
wody1 - 1,5 szklanki drobnego
cukru do wypieków5
jajek,
białka i
żółtka oddzielnieDodatkowo:otarta skórka z 1 ekologicznej
cytryny1 szklanka
cukru pudrumniej więcej 4 łyżki
soku z cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, odłożyć.
Masło roztopić, wystudzić.
Żółtka utrzeć z
cukrem do białości i puszystości. Następnie do ciasta dodawać naprzemiennie - po łyżce roztopionego
masła,
wody oraz
mąki z
proszkiem do pieczenia, mieszając szpatułką tylko połączenia się składników, nie dłużej. Do wyczerpania składników.Od tak utartej masy odjąć 1/4 do innej miseczki i dosypać do niej przesiane
kakao. Wymieszać szpatułką do połączenia.Do pozostałej masy wsypać 3 opakowania
kisielu. Wymieszać szpatułką, do połączenia.Ubić pianę z
białek. 1/4 piany dodać do masy
kakaowej, resztę do masy cytrynowej. Wymieszać delikatnie.Do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej
mąką dużej formy na babkę (u mnie o pojemności 2 litrów) przelać najpierw trochę cytrynowej masy,
potem kakaowej i przykryć resztą jasnej masy. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 190ºC lub do tzw. suchego patyczka (pierwsze 20 minut warto piec w niższej temperaturze, nawet 160ºC).W celu wykonania lukru do
cukru pudru dodawać stopniowo
sok z cytryny - energicznie ucierając, aż do pożądanej gęstości lukru. Ostudzone ciasto polać lukrem, udekorować otartą
skórką cytrynową.Smacznego :-).