ßßß





Opis : Babka o cytrynowym smaku, wilgotnym i mięsistym miąższu, obowiązkowo polana lukrem cytrynowym. Nie wiem co jeszcze mogłabym o niej napisać oprócz tego, że jest moją ulubioną babką. Piekę ją od kilku lat i jeszcze mnie nie zwiodła, choć wiem, że mogłaby, ponieważ dodatek soku do niej może spowodować u niektórych efekt zakalca. Na szczęście mi się to nie zdarza i mogę się nią delektować, gdy tylko zechcę. Prosta, szybka w przygotowaniu, składniki na nią przeważnie każdy z nas ma w domu (no chyba, że nie pijemy herbaty z cytryną ;)). Babka utrzymuje świeżość do trzech dni, a dla jej intensywniejszego koloru dodaję czasami kurkumę, która nie zmienia jej smaku.Polecam.Pochodzenie : przepis z internetuIlość : średnia babka (piekłam w formie na babkę o poj. 1 l i w 3. foremkach na babeczki o poj. 50 ml każda, ale mozemy ją również upiec w formie o poj. 1 , 5 l)Składniki Na Babkę :4 duże jajka250 g miękkiego masła/margaryny2/3 szkl. cukru (165 g)skórka otarta z 1 większej cytrynysok wyciśnięty z 1 większej cytryny1,5 szkl. mąki pszennej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie dla uzyskania intensywniejszego koloru)Składniki Na Lukier Cytrynowy :180 g cukru pudrusok wyciśnięty z 1/2 cytrynyok. 2 łyżki wrzącej wodyPrzygotowanie Babki :Białka oddzielić od żółtek.Masło/Margarynę włożyć do miski i podzielić na kilka mniejszych kawałków.Zmiksować na puszystą i kremową konsystencję do momentu, kiedy stanie się bielsze/sza.Dodawać po jednym żółtku stale ucierając do momentu, kiedy każde pojedynczo dodane żółtko połączy się z masą i utworzy jednolity kolor.Dodawać stopniowo cukier stale ucierając ok. 2-3 min.Dodać skórkę z cytryny.Zmiksować dla połączenia się składników.Wlać sok z cytryny.Zmiksować dla połączenia się składników.W oddzielnej misce ubić na sztywno białka.Wmieszać je delikatnie łyżką/szpatułką w kilku etapach do ucieranej masy, aby za każdym dodaniem piana z białek połączyła się z resztą masy, ale nie utworzyła wody.W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kurkumą.Przesiewać stopniowo mieszankę do miski z ucieranymi składnikami i za każdym razem dokładnie wymieszać, aby składniki całkowicie się połączyły.Piekarnik rozgrzać do 180*C.Formę na babkę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.Wylać ciasto do formy na babkę.Piec 40-50 min. do momentu, kiedy patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy, a babka nabierze złocistego koloru.Babkę wyciągnąć po ok. 10 min. z formy i studzić na kratce.Polać gotowym lukrem.Przygotowanie Lukru :Do cukru pudru dodać sok wyciśnięty z cytryny i wrzącą wodę.Utrzeć (np. widelcem, trzepakiem lub mikserem) do uzyskania gładkiej konsystencji.Polać natychmiast po babce lub odczekać chwilę, aż lukier lekko zgęstnieje i wtedy polać po babce.