Wykonanie

Z tym przepisem walczyłam już dwa lata temu, przygotowując pierwszą w życiu babkę na Wielkanoc. Wtedy wyszedł mi jeden wielki zakalec. Moja mama twierdzi, że to ciasto to jej zmora. Nigdy jeszcze nie wyszło jej puchate i delikatne jak z
cukierni. Radziła, bym odpuściła i upiekła jakiegoś mazurka. Ja jednak uwielbiam babki. I co, że są suche, bez nadzienia. Kawałek takiej słodkiej baby, oblanej kwaskowatym lukrem poprawia mi humor na cały dzień. Zakasałam więc rękawy i wzięłam się do roboty. Kręciłam ciasto powoli i dokładnie, a
potem pozwoliłam mu dość długo grzać się w piekarniku. Wreszcie mi się udało! Nawet mama, która ma z babkami na pieńku skusiła się na kawałek.(Zmodyfikowała przepis Doroty z MW)Składniki:500 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia250 g
masła1 szklanka drobnego
cukru do wypieków5
jajek1 szklanka
wodyzest i sok z 1
cytryny3 opakowania
kisielu cytrynowego2 łyżki
kakao1 łyżka
majonezuponadto
lukier gęsty
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Oddzielamy
żółtka od
białek.
Żółtka ucieramy z
cukrem do białości i puszystości. Następnie dodajemy do nich naprzemiennie po łyżce roztopionego
masła,
wody oraz
mąki z
proszkiem do pieczenia. Cały czas ciasto mieszamy, aż do połączenia się składników, nie dłużej.Od tak utartej masy odejmujemy 1/4 do innej miseczki i dosypujemy do niej przesiane
kakao. Mieszamy dokładnie (można sobie pomóc mikserem). Pod sam koniec dodajemy
majonez i znów całość miksujemy.Do pozostałej masy wsypujemy 3 opakowania
kisielu, dodajemy sok i
skórkę cytrynową. Mieszamy szpatułką do połączenia.Następnie ubijamy pianę z
białek. 1/4 piany dodajemy do masy
kakaowej, resztę do masy cytrynowej. Mieszamy delikatnie.Do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej
bułką tartą formy na babkę przelewamy najpierw trochę cytrynowej masy,
potem kakaowej i znów cytrynowej. Pieczemy babkę około 50 - 60 minut w temperaturze 180*C lub do tzw. suchego patyczka (pierwsze 20 minut warto piec w niższej temperaturze, nawet przy 160*C).Gotowe ciacho odstawiamy do wystudzenia. Możemy je udekorować lukrem lub
czekoladą.


