Czekoladowy, lekko wilgotny murzynek to ciasto, któremu mało kto się oprze!!. Murzynek jest bardzo prostym w wykonaniu ciastem a dodatek konfitury wiśniowej sprawia, że jest lekko wilgotny. Na samą myśl cieknie mi ślinka!!Gorąco polecam!!4 jaja2 szklanki mąki pszennej1 1/3 szklanki cukru3 łyżki kakao250 g masła1/2 szklanki wody1/2 słoiczka dżemu wiśniowego2 łyżeczki esencji waniliowej2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasło, cukier, kakao i wodę podgrzać do połączenia się składników.1/2 szklanki masy odlać – będzie jako polewa.Masę czekoladową ostudzić.Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywno.Żółtka dodać do przestudzonej masy -wymieszać.Do masy dodać esencję waniliową, mąkę, proszek do pieczenia oraz dżem wiśniowy – wszystko razem wymieszać.Na końcu do masy dodać ubitą pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki 35×12 cm i piec w temp 180°C przez 45 minut.Po ostudzeniu ciasto polać odłożoną polewą.Smacznego!!