ßßß Cookit - przepis na Murzynek Marcello

Murzynek Marcello

nazwa

Wykonanie

Czekoladowy, lekko wilgotny murzynek to ciasto, któremu mało kto się oprze!!. Murzynek jest bardzo prostym w wykonaniu ciastem a dodatek konfitury wiśniowej sprawia, że jest lekko wilgotny. Na samą myśl cieknie mi ślinka!!
Gorąco polecam!!
4 jaja
2 szklanki mąki pszennej
1 1/3 szklanki cukru
3 łyżki kakao
250 g masła
1/2 szklanki wody
1/2 słoiczka dżemu wiśniowego
2 łyżeczki esencji waniliowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło, cukier, kakao i wodę podgrzać do połączenia się składników.
1/2 szklanki masy odlać – będzie jako polewa.
Masę czekoladową ostudzić.
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno.
Żółtka dodać do przestudzonej masy -wymieszać.
Do masy dodać esencję waniliową, mąkę, proszek do pieczenia oraz dżem wiśniowy – wszystko razem wymieszać.
Na końcu do masy dodać ubitą pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki 35×12 cm i piec w temp 180°C przez 45 minut.
Po ostudzeniu ciasto polać odłożoną polewą.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/murzynek-marcello