ßßß Cookit - przepis na Meksykańskie ciasto czekoladowe

Meksykańskie ciasto czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Zaczynam się uzależniać od przepisów z lidla. Serio! Już mi tak weszło w krew gotowanie z nimi, że co poniedziałek zaglądam co tam nowego wymyślili. Bardzo mi się podoba, że gotują pod tygodnie tematyczne. W tym tygodniu Meksyk!
Tortilla i kurczak to temat bardzo oklepany. Zdecydowałam więc znowu, że zrobię przepis Pawła. To już kolejny. Wcześniej robiłam suflety czekoladowe, tort bezowy i tartę cytrynową (najlepiej oglądający się wpis poprzedniego tygodnia).
Ten tydzień to przede wszystkim diametralna zmiana pogodowa. Przyda się więc trochę czekolady, aby energii starczyło na wszystkie aktywności. Planujemy wycieczkę rowerową za miasto (może do kampinosu?), opalanie i być może jakieś większe sesje fotograficzne (mam takie zaległości w zleceniach, że aż głowa mała)? Mąż zamontował mi wreszcie rolety w kąciku studyjnym i mogę już robić zdjęcia niekoniecznie ukrywając się za prześcieradłami w słoneczne dni.
Składniki:
180 g mąki pszennej
150 g cukru
125 g masła
50 g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g orzechów włoskich
50 g startej (lub posiekanej) czekolady deserowej
3 jajka (osobno żółtka i białka)
250 g pokrojonego w kostkę mango
50 ml wody
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
W garnku podgrzewamy wodę, dodajemy cukier, kakao oraz masło i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, nie zagotowując jednak mieszanki.
Masę przelewamy do dość dużej miski i odstawiamy, by przestygła. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka, natomiast białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy kakaowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz papryką. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy posiekane lub pokruszone orzechy włoskie i startą czekoladę deserową oraz pokrojone w kostkę mango. Wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Tak przygotowaną masę wlewamy do podłużnej formy posmarowanej masłem i obsypanej pokruszonymi biszkoptami lub wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary formy 21 x 11 cm). Pieczemy 45-50 minut w piekarniku (z termoobiegiem) rozgrzanym do temperatury 160°C (bez termoobiegu piekarnik nagrzewamy do 170°C i pieczemy ciasto 50-55 minut).
Polewa:
100 g kuwertury czekoladowej
100 g czekolady mlecznej
100 g śmietanki 30%
1 łyżka miękkiego masła
Śmietankę zagotowujemy. Do miski z połamaną na mniejsze kawałki kuwerturą oraz czekoladą mleczną wlewamy śmietankę. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Następnie dodajemy miękkie masło. Całość starannie mieszamy. Polewą oblewamy schłodzone ciasto.
Przed polaniem polewą boki ciasta wyrównujemy za pomocą noża.
Dekorujemy kawałkami mango
przepis pochodzi z kuchnialidla.pl
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/meksykanskie-ciasto-czekoladowe