Wykonanie
Przepyszny mazurek na Wielkanoc, mocno
orzechowy, na delikatnie kruchym cieście. Przepięknie udekorowany warkoczem, kwiatami i listkami. Bardzo mi się podoba. W smaku jest słodki ale nie jest zbyt słodki jak to mazurki, bardzo
orzechowy i kremowy z nutą
cytrusową.Zapraszam!
SKŁADNIKI: na ciasto:- 150 g
mąki pszennej szymanowskiej- 75 g
masła- 50 g
cukru- 2
żółtka- 1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia- łyżeczka lodowatej
wodySzybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.Składniki na mniejszą tortownicę, lub formę
tarta.MASA ORZECHOWA:- szklanka obranych
orzechów włoskich i laskowych- 4 łyżki passion friut & lime
curd (to taki odpowiednik lemon
curd tyle że z
marakui i
limonki), można też użyć lemon
curd (produkt do kupienia w Marks & Spencer)- 50 g
margaryny- 2
białkaWykonanie:
Orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Dzięki temu pozbędziemy się goryczki.
Wodę odlej. Całość zmiksuj za pomocą blendera.
Ciastem wylep formę, wylej masę, wierzch udekoruj. Pieczemy w piekarniku przez 45 minut w temp 16 stopni C.
Smacznego!Jak się Wam podoba moja wersja mazurka?;-)Buziaki!!!!