Wykonanie
To chyba najszybsze ciasto jakie do tej
pory przytrafiło mi się zrobić:) Jest to również jedno z ulubionych ciast M., który już nie raz namawiał mnie, żebym mu upiekła murzynka. No cóż... w końcu podjęłam się tego zadania. Korzystając z wizyty mojej kochanej Suzie, poprosiłam o poradę i listę składników i zabrałam się do pracy. Poszło jak z
płatka! Rewelacja! Szybko, łatwo i pysznie. Od dziś murzynków na naszym
stole będzie w nadmiarze;) Ten serduchowy był specjalnie dla M.:)
Składniki:200 g
mąki pszennej200 g
cukru200 g miękkiego
masła5 łyżek dobrego
kakao4
jajka - osobno
żółtka i
białka4 łyżki
mlekałyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki polewy:100 g dobrej jakości
gorzkiej czekoladyłyżka
masła4 łyżki
śmietanki 30%Przygotowanie ciasta:Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni.W rondlu, na małym ogniu, roztopcie
masło po czym dodajcie do niego
mleko,
kakao i
cukier. Całość podgrzewajcie mieszając, aż
cukier oraz
kakao się roztopią, połączą i powstanie "
czekoladowa polewa".Odstawcie tak przygotowaną masę do ostygnięcia.W tym czasie ubijcie
białka na sztywną pianę.Do ostygniętej czekoladowej masy dodajcie
żółtka i całość wymieszajcie. Następnie dodajcie przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dokładnie wymieszajcie. Na końcu dodajcie ubite
białka i bardzo delikatnie (aby piana nie straciła powietrza) wymieszajcie.Przelejcie masę do foremki wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką. Pieczcie ok godziny.
Przygotowanie polewy:W kąpieli
wodnej rozpuście
czekoladę z
masłem i
śmietanką. Pamiętajcie aby nie mieszać jej zbyt często bo inaczej może się zważyć.Przed posmarowaniem murzynka polewą, należy go całkowicie wystudzić, żeby polewa się nie nie rozpuszczała i nie zaczęła spływać:) Do dekoracji możecie użyć
orzechów.