Wykonanie
Czekolada to ostatnio właśnie to coś co mnie uzależnia. Również bardzo chętnie wracam do wypróbowanego już dawno przepisu Pawła Małeckiego – wybitnego cukiernika na meksykańskie ciasto
czekoladowe. Idealnie mocno
czekoladowe z orzechami włoskami, tartą
gorzką czekoladą,
mango i czerwoną sproszkowaną
papryką. Cudne!Oczywiście prawdziwe ciasto
czekoladowe nie obejdzie się bez
czekoladowej polewy. Przepis, który znajdziecie poniżej jest na tyle uniwersalny, że możecie go wykorzystać również do innych ciast.Składniki:180 g
mąki pszennej150 g
cukru125 g
masła50 g
kakao1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia50 g
orzechów włoskich50 g startej (lub posiekanej)
czekolady deserowej3
jajka (osobno
żółtka i
białka)250 g pokrojonego w kostkę
mango50 ml
wody1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszkuW garnku podgrzewamy
wodę, dodajemy
cukier,
kakao oraz
masło i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia
cukru, nie zagotowując jednak mieszanki.Masę przelewamy do dość dużej miski i odstawiamy, by przestygła. Do ostudzonej masy dodajemy
żółtka, natomiast
białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy
kakaowej dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz
papryką. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy posiekane lub pokruszone
orzechy włoskie i startą
czekoladę deserową oraz pokrojone w kostkę
mango. Wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z
białek. Tak przygotowaną masę wlewamy do podłużnej formy posmarowanej
masłem i obsypanej pokruszonymi
biszkoptami lub wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary formy 21 x 11 cm). Pieczemy 45-50 minut w piekarniku (z termoobiegiem) rozgrzanym do temperatury 160°C (bez termoobiegu piekarnik nagrzewamy do 170°C i pieczemy ciasto 50-55 minut).Polewa:100 g kuwertury czekoladowej100 g
czekolady mlecznej100 g
śmietanki 30%1 łyżka miękkiego
masłaŚmietankę zagotowujemy. Do miski z połamaną na mniejsze kawałki kuwerturą oraz
czekoladą mleczną wlewamy
śmietankę. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się
czekolady. Następnie dodajemy miękkie
masło. Całość starannie mieszamy. Polewą oblewamy schłodzone ciasto.Przed polaniem polewą boki ciasta wyrównujemy za pomocą noża.Dekorujemy kawałkami
mangoprzepis pochodzi z kuchnialidla.pl