ßßß
Niesamowicie pyszne babeczki na wzór słynnego lemon meringue pie ! Jogurtowo - cytrynowe babeczki, na nich warstwa najlepszego lemon curdu i beza włoska opalana palnikiem. Spytacie, jak je jeść - na kilka sposobów. Można zjeść bezę jak ciepłe lody (tak, to ta sama masa piankowa), zlizać lemon curd a na końcu zjeść samą babeczkę. Ja najpierw odpakowuję babeczkę z papierka, następnie widelczykiem przebijam się przez wszystkie 3 warstwy, by smaki się wymieszały - niebo w gębie! Co tu dużo mówić pisać, przywracają humor na resztę dnia, działają lepiej niż czekolada czy ćwiczenia z Chodakowską, obiecuję ;-).Lemon curd najlepiej przygotować dzień wcześniej (lub 3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce). Bezę włoską należy jak najszybciej po przygotowaniu wycisnąć na wystudzone i udekorowane lemon curdem babeczki.Składniki na 12 - 14 babeczek:120 g masła170 g drobnego cukru do wypieków3 jajka280 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej170 g jogurtu naturalnego lub greckiegoskórka otarta z 2 cytrynświeżo wyciśnięty sok z połowy cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną – przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić masło i drobny cukier do wypieków. Utrzeć/zmiksować do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajko, jedno po drugim, miksując do połączenia składników po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki, wymieszać szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera. Dodać jogurt, skórkę i sok z cytryny. Wymieszać do połączenia.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Przelać do nich ciasto, trochę więcej niż do ¾ wysokości formy (niemal do pełna). Piec w temperaturze 165ºC (bez termoobiegu) przez około 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Składniki na lemon curd:2 duże jajka2 żółtka160 g drobnego cukru do wypieków80 g masłaskórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytrynCytryny (najlepiej niewoskowane, ekologiczne) wyszorować szczoteczką, wyparzyć, skórkę otrzeć.W niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (np. przy pomocy rózgi kuchennej), do połączenia. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Praktycznie od razu można dodać masło i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Jeśli w kremie pojawią się grudki, których nie chcemy - przetrzeć przez sitko.Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć, schłodzić w lodówce. Najlepiej lemon curd przygotować dzień wcześniej.Beza włoska*:3 białka, w temperaturze pokojowej225 g drobnego cukru do wypieków (195 g + 30 g)45 ml wodyW misie miksera umieścić białka (misa powinna być sucha, bez śladów tłuszczu, białka idealnie oddzielone od żółtek). Obok w małym kubeczku przygotować 30 g cukru.W małym garnuszku umieścić 195 g cukru i 45 ml wody. Wymieszać, zagotować. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować na średniej mocy palnika (ważne: nie mieszając ani razu!) do osiągnięcia na nim temperatury 118ºC (245ºF).W międzyczasie, gdy syrop dochodzi do temperatury 100ºC (210ºF) zacząć ubijać białka. Białka ubijać jak na bezy - do sztywności, pod koniec miksowania dosypując cukier, łyżeczka po łyżeczce, cały czas miksując. Gdy syrop osiągnie wymaganą temperaturę natychmiast ściągnąć go z palnika, obroty miksera zwiększyć do maksimum i powoli, cienką strużką wlewać syrop cukrowy do ubijanych białek, nie zaprzestając miksowania. Miksowanie kontynuować przez 5 - 8 minut. Beza powinna być bardzo sztywna, gęsta, lśniąca i powinna się wystudzić.Wykonanie:Wystudzone babeczki posmarować lemon curdem, w razie potrzeby odcinając z ciasta górkę. Bezę włoską natychmiast po jej wykonaniu przełożyć do rękawa cukieniczego zakończonego ozdobną końcówką (np. Wilton 1M) i wyciskać na babeczki krem. Lekko opalić przy pomocy palnika do creme brulee.Nie ma konieczności przechowywania w lodówce (jedynie podczas upałów).Smacznego :-).

