Wykonanie
Krem
cytrynowy lemon
curd zdecydowanie należy do moich ulubionych! W połączeniu z pysznymi, puszystymi babeczkami cytrynowymi smakuje po prostu wyśmienicie. Babeczki są bardzo orzeźwiające i na pewno będziecie chcieli zjeść je wszystkie :)
Potrzebujemy (na 14 babeczek):120 g
masła170 g
cukru3
jajka280 g
mąki pszennej0,5 łyżki
sody oczyszczonej170 g
jogurtu naturalnegoskórka starta z dwóch
cytrynsok wyciśnięty z 2
cytrynWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło miksujemy z
cukrem na gładką i puszystą masę. Dodajemy pojedynczo
jajka, po każdym z nich chwilę miksując. Wyłączamy mikser.Dodajemy przesianą przez sitko
mąkę z
sodą oczyszczoną,
jogurt naturalny, skórkę i
sok z cytryn. Całość dokładnie mieszamy łyżką.Przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami (nakładamy ciasto do 3/4 wysokości).Pieczemy w 165 stopniach C przez 25 minut (do suchego patyczka). Schładzamy.W czasie pieczenia możemy zrobić lemon
curd (można zrobić go też wcześniej i przechować w lodówce).Potrzebujemy:2
jajka, 1
żółtko160 g
cukru80 g
masłaskórka i sok z dwóch
cytrynJajka,
żółtko i
cukier umieszczamy w rondelku, dokładnie ucieramy. Włączamy ogień (mały ogień, mały palnik), dodajemy
masło, sok i
skórkę z cytryn. Bardzo szybko mieszamy do momentu aż
masło się rozpuści, a cały lemon
curd zgęstnieje. (jeśli są grudki, możemy przecedzić przez sitko).Wstawiamy do lodówki.Schłodzony lemon
curd wykładamy na schłodzone babeczki. Smacznego :)PS Zobacz filmik jak zrobić babeczki w 1 , 5 minuty ;) ;)Źródło