Wykonanie
Zapraszam na przepyszne muffinki. Kwaskowe od
cytryny, miękkie od
jogurtu i pachnące od
malin - jednym słowem rewelacja.
Maliny to mój dodatek ponieważ w orginalnym przepisie muffinki nie występują w
owocowym towarzystwie ale wręcz idealnie tu pasują.
ŹródłoSkładniki:125 g
naturalnego jogurtu75 g
masła, roztopionego2 duże
jajkaskórka otarta z 1
cytryny (dodałam również sok)150 g
mąki pszennejpół łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli125 g drobnego
cukru do wypiekówszklanka
malinWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu wymieszać
jogurt z roztopionym i lekko przestudzonym
masłem. Dodać
jajka,
skórkę z cytryny wraz z
sokiem i roztrzepać. Do składników mokrych dodać przesianą
mąkę z
sodą,
solą i
cukrem. Wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy, nie dłużej. Delikatnie wmieszać
maliny. Ciasto nałożyć do 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 170ºC przez 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka.Smacznego:)