Wykonanie
Babeczki z okazji przyjścia na świat maluszków, na przyjęcia typu 'baby shower', także na uroczystości z okazji Chrztu Świętego. Wyglądają przesłodko i zapewniam, że są pyszne i lekkie :-).Moja propozycja babeczek na wszelkiego rodzaju uroczystości dla maluszków to babeczki nadziewane ulubionym
dżemem (u mnie to
dżem malinowy z
wanilią) i z beztłuszczowym kremem wykonanym.. z
bezy włoskiej ! Najpiękniejsze są dla mnie ascetyczne, śnieżnobiałe, owinięte w ozdobnie wycięte papilotki do babeczek lub nakładki na papilotki (jak na zdjęciach), z nieskazitelnym,
białym kremem oraz białymi/różowymi/niebieskimi perełkami cukrowymi. Dla odróżnienia babeczki dla chłopców zrobiłam z niebieskim kremem. Przez brak tłuszczu w kremie można zjeść więcej babeczek niż zazwyczaj, a krem smakuje po prostu jak słodka pianka :-).Możesz wykorzystać krem z
bezy włoskiej do swoich ulubionych babeczek :-). Bez problemu przechowuje się przez kilka dni w lodówce a w temperaturze pokojowej utrzymuje kształt przez kilkanaście godzin.Uwaga:
bezy włoskiej przygotowanej ze świeżych
jajek nie mogą spożywać dzieci, osoby starsze i kobiety w ciąży. Metoda jej przygotowania nie chroni w 100% przed zatruciem salmonellą (choć ryzyko jest bardzo małe). Jeśli deser będą spożywać osoby z wymienionej grupy, lepiej użyć
białek pasteryzowanych (w proszku), które są całkowicie bezpieczne. By otrzymać
białka płynne,
białka w proszku wystarczy rozprowadzić z
wodą według instrukcji na opakowaniu. W sprzedaży są również dostępne
białka płynne pasteryzowane.Można również skorzystać z tego przepisu na krem
bezowy (jest bezpieczniejszy, można używać do jego wykonania świeżych
jajek).Składniki na 12 babeczek:140 g
masłapół szklanki drobnego
cukru do wypieków2
jajka1 szklanka i 2 łyżki
mąki pszennej tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 szklanki
jogurtu naturalnego1 łyżeczka ekstraktu z
cytryny lub
waniliiulubiony
dżem do nadziania babeczek po upieczeniuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do połączenia się składników. Dodać ekstrakt i zmiksować.
Mąkę pszenną przesiać z
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną. Dodawać do utartej masy
maślanej na zmianę z
jogurtem, mieszając szpatułką, tylko do połączenia.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki (najprościej przy pomocy rękawa cukierniczego), nakładając do 3/4 wysokości papilotki.Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut, przy czym przez pierwsze 15 minut w 160ºC, bez termoobiegu.Wyjąć, lekko przestudzić na kratce.
Dżem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania (jak do pączków). Nadziewać babeczki z góry.
Beza włoska:4
białka, w temperaturze pokojowej300 g drobnego
cukru do wypieków (260 g + 40 g)60 ml
wody2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiW misie miksera umieścić
białka (misa powinna być sucha, bez śladów tłuszczu,
białka idealnie oddzielone od
żółtek). Obok w małym kubeczku przygotować 40 g
cukru.W małym garnuszku umieścić 260 g
cukru, 60 ml
wody i ekstrakt z
wanilii. Wymieszać, zagotować. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować na średniej mocy palnika (ważne: nie mieszając ani razu!) do osiągnięcia na nim temperatury 118ºC (245ºF).W międzyczasie, gdy
syrop dochodzi do temperatury 100ºC (210ºF) zacząć ubijać
białka.
Białka ubijać jak na
bezy - do sztywności, pod koniec miksowania dosypując
cukier, łyżeczka po łyżeczce, cały czas miksując. Gdy
syrop osiągnie wymaganą temperaturę natychmiast ściągnąć go z palnika, obroty miksera zwiększyć do maksimum i powoli, cienką strużką wlewać
syrop cukrowy do ubijanych
białek, nie zaprzestając miksowania. Miksowanie kontynuować przez 5 - 8 minut.
Beza powinna być bardzo sztywna, gęsta, lśniąca i powinna się wystudzić.W celu uzyskania niebieskiego kremu
bezowego do
bezy wystarczy dodać odrobinę niebieskiego barwnika w żelu i zmiksować (użyłam barwnika w żelu Wilton Sky Blue - 'Błękit Nieba').Krem
bezowy przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie wyciętej gwiazdki (Wilton 1M). Udekorować babeczki.Babeczki natychmiast posypać posypką
cukrową.Schłodzić w lodówce.Smacznego :-).
Od niedawna w sklepie AleDobre.pl są obecne posypki bez sztucznych barwników i aromatów. Dla osób, które z rożnych względów nie mogą lub po prostu nie chcą używać tych ze sztucznymi dodatkami. Wystarczy kliknąć tutaj .Najlepsze są do ozdabiania babeczek,
ciastek, mogą być używane razem lub bez lukru. Mają delikatne, pastelowe kolory. Wyłącznie do dekoracji, nie nadają się do obróbki cieplnej -
tracą kolory (nie nadają się m.in. do
Tortu Confetti).Moje ulubione to biały maczek i kolorowy
cukier (wykorzystałam do powyższego przepisu), niebieskie, różowe lub białe perełki, tęczowy maczek, a biało - różowy maczek wykorzystałam do
ciasteczek walentynkowych:
Hm.. na pewno
będę ich używała często :-).Zajrzyj na AleDobre.pl !---------------------------------------------/*wpis zawiera lokowanie produktu/