ßßß
Składniki:4 – 6 porcji800 g odfiletowanych udek z kurczaka1 por350 g białej kapusty, poszatkowanej1 czosnek solo2 cytrynowe trawy2 łyżki zielonej pasty curry1 doniczka dorodnej kolendry + do posypania2 puszki kokosowego mleka3 łyżki soi tajskiej, jasnej2 łyżki rybnego sosu1 brokuł100 g świeżego szpinaku2 łyżki kokosowych wiórków2 łyżki oleju
Pokrój por w grubsze plasterki. Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj kapustę, por i czosnek podsmaż przez 2 minuty. Podziel udka na mniejsze kawałki i zrumień na patelni. Przełóż do garnka, dodaj pastę curry, oba sosy, zgniecioną trawę. Wlej kokosowe mleko i gotuj curry przez 35 minut. Na 10 minut przez końcem dodaj różyczki brokułu, a na samym końcu gotowania szpinak, tak aby lekko zwiędnął. Dopraw sos soją jeśli jest za mało słony. Posyp kokosowymi wiórkami i resztą kolendry. Podaj curry z kurczaka z ryżem lub makaronem noodle.Polecane przepisyTikka masala – eksplozja smakówPałki kurczęce w sosie curryWegetariańskie curry dahlKlopsiki z kurczaka po hinduskuZupa z kurczakiem i batatami