Wykonanie
Pyszny obiadek dzisiaj był, aromatyczne
curry z
kurczaka na
kokosowym mleku. Uwielbiam azjatyckie
curry.
Curry przyrządzam często i na wiele sposobów. Choćby mała zmiana składników to taki gulasz będzie za każdym razem inny w smaku. Smaczne, aromatyczne i łatwe w przyrządzeniu
curry z
kurczaka na każdą okazją.

Składniki:4 – 6 porcji800 g odfiletowanych
udek z kurczaka1
por350 g
białej kapusty, poszatkowanej1
czosnek solo2
cytrynowe trawy2 łyżki zielonej pasty
curry1 doniczka dorodnej
kolendry + do posypania2 puszki
kokosowego mleka3 łyżki soi tajskiej, jasnej2 łyżki
rybnego sosu1
brokuł100 g
świeżego szpinaku2 łyżki
kokosowych wiórków2 łyżki
oleju
Pokrój
por w grubsze plasterki. Obierz
czosnek i pokrój w cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzej
olej. Dodaj
kapustę,
por i
czosnek podsmaż przez 2 minuty. Podziel udka na mniejsze kawałki i zrumień na patelni. Przełóż do garnka, dodaj pastę
curry, oba sosy, zgniecioną trawę. Wlej
kokosowe mleko i gotuj
curry przez 35 minut. Na 10 minut przez końcem dodaj różyczki
brokułu, a na samym końcu gotowania
szpinak, tak aby lekko zwiędnął. Dopraw sos
soją jeśli jest za mało słony. Posyp kokosowymi wiórkami i resztą
kolendry. Podaj
curry z
kurczaka z
ryżem lub
makaronem noodle.Polecane przepisyTikka
masala – eksplozja smakówPałki kurczęce w sosie
curryWegetariańskie
curry dahlKlopsiki z
kurczaka po hinduskuZupa z
kurczakiem i
batatami