ßßß
Jak każde azjatyckie curry, które gotuję, także i curry wołowe zawiera mnóstwo warzyw. Dzisiaj nie pożałowałam szpinaku i papryki. Do gulaszu powędrowała nawet “cała doniczka” kolendry. Pyszne i bardzo aromatyczne curry, które polecam bardzo.Składniki:5-6 porcji500 g wołowiny1 cebula, pokrojona w kostkę4 ząbki czosnku, posiekany1 puszka ciecierzycy1 puszka pokrojonych pomidorów1 puszka mleka kokosowego1 trawa cytrynowa1 łyżka zielonej pasty curry1 czerwona chilli, drobno pokrojona1 zielona papryka100 g świeżego szpinaku1 pęczek świeżego kolendrysól1 łyżka oleju do smażeniaWykonanie:Pokrój wołowinę na małe kawałki i podsmaż na oleju wraz z pastą curry, chili, cebulą i czosnkiem. Dodaj mleko kokosowe, pomidory i lekko rozgniecioną trawę cytrynową. Gotuj curry w zależności od rodzaju wołowiny. Moja była gotowa po półtorej godziny.Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojoną paprykę i kolendrę, głównie ogonki, większość liści zostaw do posypania. Odcedź ciecierzycę i również dodaj do curry.Dopraw gulasz solą i dodaj szpinak. Zagotuj raz. Szpinak ma tylko “przywiędnąć”. Wołowe curry posyp resztką kolendry i podaj z ryżem.
Polecane przepisyPolędwiczki wieprzowe na słodko kwaśnoKuchnia hinduska- kurczak tikka masalaCurry vindaloo czyli ocet i czosnekGulasz mięsny z cukinią i soczewicą