Wykonanie
Pyszne
curry wołowe z
ciecierzycą, to paleta smaków i kolorów. Potrawa jest dosyć ostra, ale zawsze można zmniejszyć ilość pasty
curry lub zrezygnować z
chili. Jeśli spojrzycie na przepis to ja jednak nie pożałowałam ani
curry i
chili za to złagodziłam lekko
curry mlekiem kokosowym.
Curry czyli gulasz
mięsny po polsku najlepiej pasuje do
ryżu.

Jak każde azjatyckie
curry, które gotuję, także i
curry wołowe zawiera mnóstwo warzyw. Dzisiaj nie pożałowałam
szpinaku i
papryki. Do gulaszu powędrowała nawet “cała doniczka”
kolendry. Pyszne i bardzo aromatyczne
curry, które polecam bardzo.Składniki:5-6 porcji500 g
wołowiny1
cebula, pokrojona w kostkę4 ząbki
czosnku, posiekany1 puszka
ciecierzycy1 puszka pokrojonych
pomidorów1 puszka
mleka kokosowego1
trawa cytrynowa1 łyżka zielonej pasty
curry1
czerwona chilli, drobno pokrojona1
zielona papryka100 g
świeżego szpinaku1 pęczek świeżego
kolendrysól1 łyżka
oleju do smażeniaWykonanie:Pokrój
wołowinę na małe kawałki i podsmaż na
oleju wraz z pastą
curry,
chili,
cebulą i
czosnkiem. Dodaj
mleko kokosowe,
pomidory i lekko rozgniecioną
trawę cytrynową. Gotuj
curry w zależności od rodzaju
wołowiny. Moja była gotowa po półtorej godziny.Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojoną
paprykę i
kolendrę, głównie ogonki, większość liści zostaw do posypania. Odcedź
ciecierzycę i również dodaj do
curry.Dopraw gulasz
solą i dodaj
szpinak. Zagotuj raz.
Szpinak ma tylko “przywiędnąć”. Wołowe
curry posyp resztką
kolendry i podaj z
ryżem.

Polecane przepisy
Polędwiczki wieprzowe na słodko kwaśnoKuchnia hinduska-
kurczak tikka
masalaCurry vindaloo czyli
ocet i
czosnekGulasz
mięsny z
cukinią i
soczewicą