ßßß Cookit - przepis na Curry wołowe z ciecierzycą

Curry wołowe z ciecierzycą

nazwa

Wykonanie

Pyszne curry wołowe z ciecierzycą, to paleta smaków i kolorów. Potrawa jest dosyć ostra, ale zawsze można zmniejszyć ilość pasty curry lub zrezygnować z chili. Jeśli spojrzycie na przepis to ja jednak nie pożałowałam ani curry i chili za to złagodziłam lekko curry mlekiem kokosowym. Curry czyli gulasz mięsny po polsku najlepiej pasuje do ryżu.
Jak każde azjatyckie curry, które gotuję, także i curry wołowe zawiera mnóstwo warzyw. Dzisiaj nie pożałowałam szpinaku i papryki. Do gulaszu powędrowała nawet “cała doniczka” kolendry. Pyszne i bardzo aromatyczne curry, które polecam bardzo.
Składniki:
5-6 porcji
500 g wołowiny
1 cebula, pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku, posiekany
1 puszka ciecierzycy
1 puszka pokrojonych pomidorów
1 puszka mleka kokosowego
1 trawa cytrynowa
1 łyżka zielonej pasty curry
1 czerwona chilli, drobno pokrojona
1 zielona papryka
100 g świeżego szpinaku
1 pęczek świeżego kolendry
sól
1 łyżka oleju do smażenia
Wykonanie:
Pokrój wołowinę na małe kawałki i podsmaż na oleju wraz z pastą curry, chili, cebulą i czosnkiem. Dodaj mleko kokosowe, pomidory i lekko rozgniecioną trawę cytrynową. Gotuj curry w zależności od rodzaju wołowiny. Moja była gotowa po półtorej godziny.
Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojoną paprykę i kolendrę, głównie ogonki, większość liści zostaw do posypania. Odcedź ciecierzycę i również dodaj do curry.
Dopraw gulasz solą i dodaj szpinak. Zagotuj raz. Szpinak ma tylko “przywiędnąć”. Wołowe curry posyp resztką kolendry i podaj z ryżem.
Polecane przepisy
Polędwiczki wieprzowe na słodko kwaśno
Kuchnia hinduska- kurczak tikka masala
Curry vindaloo czyli ocet i czosnek
Gulasz mięsny z cukinią i soczewicą
Źródło:http://codojedzenia.pl/curry-wolowe-z-ciecierzyca